Sektörel

Erdoğan'dan sokağa inmeye hazırlanan müteahhitlere güvence

Fiyat farkının ödenmesi için iş bırakan ve sokağa inmeye hazırlanan müteahhitler, sesini Başbakan'a duyurdu.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la görüşerek, sorunlarını anlattıklarını söyledi. Koçoğlu, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

24 saat çalışın

"Sayın Başbakan "acil gelin görüşelim" dedi. İntes olarak, birkaç gün önce Başbakan'la görüşerek, başta fiyat farkı olmak üzere taleplerimizi dile getirdik. Başbakan Erdoğan da, bize 'fiyat farkı kararnamesini yakında çıkaracağız, eli kulağında. Parayı vereceğiz, sizden 24 saat çalışmanızı istiyorum. Projeleri bitirin' dedi."

Koçoğlu, devam eden projelerin ağırlıklı olarak tarım ve enerji projleri olduğunu kaydetti. Bu arada, dün Türkiye Hazır Beton Birliği ve Yapı Ürünleri Üretcileri Federasyonu'nun düzenlediği "Beton 2008 Uluslararası Hazır Beton Kongresi'nde konuşan Şükrü Koçoğlu, hazır betonun ele yapılan betondan daha ekonomik ve kaliteli olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de 200 bine yakın müteahhit bulunduğunu belirten Koçoğlu, yoğun rekabet ve aşırı düşük fiyat tekliflerin sektörde kalitesizliğe doğru gidişi hızlandırdığını belirterek, "Bu da, denetim yetersizliği ile kötü bir imar ve çarpık kentleşmeyi getiriyor" diye konuştu.

Bu yıl küçülürüz

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Paksoy, hazır beton üretiminde Avrupa üçüncü olduklarını söyledi. Ancak, yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisiyle son yıllarda sektördeki büyümenin yavaşladığını, hatta gerilediğine dikkat çeken, Paksoy, şunları söyledi. "İnşaat sektöründeki durgunluk yaz döneminde de sürüyor. Çünkü, konutlara talep yok. Bunun yanı sıra, maliyetlerimiz sürekli artıyor ama hazır beton fiyatları 2 yıldır geriliyor. 2006'da yüzde 17 olan sektördeki büyüme, 2007'de yüzde 5'te kaldı. Bu yıl da büyüme değil, küçülme bekliyoruz."

Gülendam POLAT / Bugün