Erenköy Kız Lisesi bu yıl 100ncü yaşını kutluyor!
Okulun beş yıldır müdürlüğünü yapan Kamil Önalan ve 45 yıldır Erenköy Kız Lisesi Bitirenler Derneği Başkanı olan avukat Meral Urcun Erenköy Kız Lisesinin tarihini, burada yaşanan anıları anlattı
Okulu 1939da bitiren Urcun Okulun müthiş bir dekorasyonu vardı. Avizeler, ahşap büyük aynalar... Tüm kızlar aynalarla çevrili duvarlarda hep kendilerine bakardı. Bazen bu yüzden derse bile geç kaldığımız olurdu. O eski bina yandı. Yerine yenisi yapıldı. Ama o yıllardan kalma bir ayna okulda hatıra olarak yer alıyor diyor. Okul müdürü Önalan ise 100üncü yıla özel olarak tiyatro gösterisi, şiir yarışması, çeşitli sportif faaliyetler, konserler ve paneller düzenleyeceklerini söylüyor.
Mezunları anlatıyor
Atletizm takımında rekor kırdım
Aslı Altan
Ailenin üç kuşağı bu okuldan mezun olduğu için babam beni Erenköy Kız Lisesine yolladı. Okul kocaman bahçesiyle spor yapmaya olanak sağlıyordu. Okuldayken atletizm takımındaydım. O dönem katıldığım yarışlarda bana atletizmde 100 metrede Türkiye rekoru olan 12.30u egale ettiğim söylenmişti. Okul formamı herhalde 5-6 kez giymişimdir. Hep eşofmanla gezerdim.
Öğretmenlerimin taklitlerini yapar onlardan alkış alırdım
Demet Akbağ
Erenköy Kız Lisesisinde basketbol ve voleybol oynarken, tiyatro kolu başkanı iken hatırlıyorum kendimi. Disiplinliydim, devamlılık konusunda parmakla gösterildim. Ama teşekkür, iftihar falan almazdım.
Öğretmenlerimin çok taklidini yapardım. İngilizce, kimya ve edebiyat öğretmenlerimin kendilerine de taklitlerini yapıp onlardan alkış almışlığım var.
Demet Akbağ ve Aslı Altanla 30 yıldan fazladır arkadaşız
Dilek Hanif
82 yılı mezunuyum. Yatılı okudum. Erenköy Kız Lisesi bir ekoldür. Eğitim ve öğretim kalitesi, köklü yapısı ve son derece ciddi repütasyonu ailemin beni bu okula yönlendirmesini sağladı.
Hâlâ süren dostluklarımın temelini bu yıllarda attım. Demet Akbağ, Sedef İyibar ve Aslı Altan Erenköy Kız Lisesinden arkadaşlarım.
Reşat Nuri Güntekin Kınalı yapıncak dediği öğrencisiyle evlendi
Yaprak Dökümü, Çalıkuşu gibi romanların yazarı Reşat Nuri Güntekin, 1920lerde Erenköy Kız Lisesinde edebiyat dersi verir. Güntekin 1927 yılında Erenköy Kız Lisesinden yeni mezun olan öğrencisi Hadiye Hanım ile evlenir. Erenköy Kız Lisesinin müdürü Kamil Önalan, Güntekinin Çalıkuşunu bu lisede yazmaya başladığını söylüyor. Meral Ucun ise Derste öğrencisi Hadiye Hanıma kınalı yapıncak dermiş diye anlatıyor.
Başımızdan aşağı mektuplar yağardı
Meral Urcun
Hafta sonları herkes Göztepe İstasyonundan yola çıkarak farklı semtlere giderdi. İstasyona görücüler gelirdi. Anneler-babalar bizim lisenin kızlarını oğullarına beğenirdi.
İzci olarak merasimlere giderken okuldan dışarı adımımızı attığımız anda erkeklerden üzerimize mektuplar yağardı. Ama almamız yasaktı o mektupları.
Okulun tarihçesi
Göztepe Ömerpaşa Sokağındaki Şehremini Rıdvan Paşanın köşkü, paşanın bir cinayet sonucu öldürülmesiyle Mabeyinci Faik Beye satılır. Köşkü 7500 altına Faik Beyden alan Maarif Nezareti 1911de Kız Numune Mektebini açar. Okul 1916dan itibaren Erenköy İnas Sultanisi adıyla hizmet verir. Okulun yatakhane binası olan Topçu Reisi Hacı Hüseyin Paşa Köşkü de Maarif Vekilliği tarafından son sahibi 5. Muradın kızlarından Hatice Sultandan satın alınarak okulun yatılı kısmına eklenir. Okul 1943 yılında çıkan yangın sonrasında eğitime bir süre ara verir. 1955te şimdiki binasında eğitime başlar. 1990dan sonra okula yatılı öğrenci alınmaz.
Milliyet/ELİF BERKÖZ ÜNYAY