28 / 04 / 2024

Erkan Yaşacan: İzmir'de kaçak yapılaşma yüzde 60'tan fazla!

Erkan Yaşacan: İzmir'de kaçak yapılaşma yüzde 60'tan fazla!

İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan yaptığı açıklamada, İzmir'de kaçak yapılaşma oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu, kent merkezinin yarıya yakınının kentsel dönüşüm alanı içinde olduğunu kaydetti...




Depreme karşı "yeşil bölge" oluşturulacak Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir'de, fay hatlarının üzeri koruma bölgesi olacak, bu bölgelerde yapılaşmaya izin verilmeyecek  İzmir  Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan yaptığı açıklamada, İzmir'de kaçak yapılaşma oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu, bazı bölgelerde oranın yüzde 100'e yaklaştığını belirterek, kent merkezinin yarıya yakınının kentsel dönüşüm alanı içinde olduğunu kaydetti. 


Dönüşüm fırsat Kentsel dönüşümün sadece eski binaları yıkıp yerine yeni bina yapmak olmadığını vurgulayan Yaşacan, dönüşümün kentin planlı, doğru yapılanması için de önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. 


Yaşacan, izmir'in birinci derece deprem kuşağında bulunduğuna dikkati çekerek, "Yarın deprem olmayacağını kimse söyleyemez" dedi. Kentsel dönüşüm planlamalarında deprem faktörünün göz önünde bulundurulmadığına yönelik zaman zaman eleştirilerin yapıldığına değinen Yaşacan, "Böyle bir şey olması mümkün mü? Fay hatlarının dikkate alınmaması söz konusu değil. Böyle büyük bir ihmal olması söz konusu olabilir mi?" diye konuştu. 


Fay hattına düzenleme Yaşacan, fay hatlarının geçtiği bölgelerde yapılaşma olmasının doğru olmadığını ifade ederek, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Şehrin fay hatlarının geçtiği yerlerinde koruma bölgeleri oluşturulacağını belirten Yaşacan, "Koruma bölgelerinde yapılaşma olmayacak, yeşil alan olarak değerlendirilecek" dedi. 


Tek katlı yapılar izmir'in deprem haritasının Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından TÜBİTAK desteğiyle güncellendiğini, ona göre hareket ettiklerini anlatan Yaşacan, şöyle konuştu: "Yarın deprem olacakmış gibi çalışıyoruz. Plan yapılırken fay hatlarına ilişkin koruma bölgelerinde yapılaşma öngörülmüyor. Koruma bölgeleri olacak ve o alanlar yeşil alanla korunacak. Bu koruma alanları belli standartlara ve fayın aktif, yarı diri durumuna göre yapılacak. Fay hattının üzerinde mutlak koruma alanı olacak, burada kesinlikle yapılaşma yok. Bu alanın belli bir uzaklığa kadar olan ikinci bölümünde kısmi yapılaşma olabilecek. Bu yapılar yüksek katlı olmayan, depreme karşı dayanıklı, tek katlı yapılar olacak."


Yenigün


Geri Dön