05 / 05 / 2024

Erken emekli olabilirsiniz! İşte o meslekler!

Erken emekli olabilirsiniz! İşte o meslekler!

Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan bazı meslek gruplarına ek prim veriliyor. Binlerce kişi erken emekli olma fırsatından yararlanabiliyor.



‘Yıpranma hakkı’ olarak bildiğimiz ‘fiili hizmet süresi zammı’ olan uygulamayla bazı meslek grubunda çalışanlara ek prim veriliyor. Binlerce kişi ek prim günüyle erken emekli olabiliyor.

180 gün kazanım

Hürriyet'te yer alan habere göre; bu hak, son yapılan düzenlemeyle beraber sağlık çalışanları ve cezaevi görevlilerine verildi. Bu zamana kadar toplam 45 meslek grubuna erken emeklilik fırsatı verildi. İnşaat sektöründe çalışanlarından cam ve madencilik alanına kadar birçok işkolu bu listede yer alıyor. 

Erken emekli olabilirsiniz! İşte o meslekler!

Mesleğe göre

Normal çalışma süresi 360 günün üzerinde çalışan bu meslek gruptaki işlere ek prim günü ekleniyor. Normal şartlarda 360 gün çalışılması gereken bir işçi daha erken emekli olabiliyor. 

5-8 yıl arasında

Ek prim ödemesi yapılan işe göre 5 ile 8 yıl arasında değişiklik gösteriyor. İşçi ve memurların yararlandıkları yıpranma süresi, üç yılı aşmamak şartıyla işçi ve memurun emekli olacağı yaştan düşürüyor. 

Erken emekli olabilirsiniz! İşte o meslekler!

Ağustos 2018 itibarıyla

İnsan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara tanınan yıpranma hakkı, 3 Ağustos 2018’den sonraki çalışmalar için uygulanacak. Çalıştıkları her 360 güne karşılık, 60 gün eklenecek. Ceza infaz kurumlarında çalışanlar için sunulan yılda 90 günlük yıpranmadan ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolardaki ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla irtibat içerisinde olan diğer görevliler yararlanacak.

Erken emekli olabilirsiniz! İşte o meslekler!

İşte erken emekli edecek meslekler

180 GÜN:
● Madencilik ve yeraltı işleri.

90 GÜN:
● Civa üretimi işleri
● Demir ve Çelik fabrikaları
● Asit üretimi yapan fabrika ve atöyele
● Sahil Güvenlik Komutanlığı
● Radyoaktif işler,
● Türk Silahlı Kuvvetleri
● Emniyet-Polis-Mit çalışanları
● Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
● Basın ve gazetecilik işleri
● TRT’de haber hizmetinde çalışanlar
● TBMM yasama organı üyeleri
● Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.

60-90 GÜN:
● Kurşun ve arsenik işleri
● Su altında çalışmayı gerektiren işler.

60 GÜN:
● Alüminyüm fabrikaları
● Döküm fabrikaları
● Çimento fabrikaları
● Cam fabrika ve atölyeleri
● Kok fabrikaları
● Termik santraller
● İtfaiye ve yangın söndürme işleri
● İhtiyat pilotları
● Diş tabibi
● Eczacı
● Tabip
● Hemşire
● Ebe
● Hastabakıcı hemşireler
● Toplum sağlığı teknisyeni

Erken emekli olmak isteyenler dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön