Ekonomi

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Emeklilikte yeni formül!

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Erken emeklilik hakkını prim gün sayısı, yaş ve sigortalı olma süresi şartlarını sağlayanlar kazanabiliyor. 1999 Eylül ve öncesi sigorta başlangıcı olan çalışanlar 3 bin 600 prim gününü ve 15 senelik hizmet süresi doldurulduğunda emekliliğe hak kazanabilir..Ayrıca kıdem tazminatını istenerek işten ayrılabilir

Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı olanlar 15 senelik hizmet süresi ve 3 bin 600 prim günü doldurulduğunda emekliliğe hak kazanılabilir. Ayrıca kıdem tazminatını istenerek işten ayrılabilir.

Örneğin 2002 Mayıs'ta 15 senelik sigortalılık süresini dolduran erkek çalışan 55 yaşında, kadın ise 50 yaşında emekli maaşı almaya hak kazanıyor.

15 sene kesintisiz çalıştım emekliliğe hak kazanır mıyım? 

8 Eylül 1999'dan önce sigortası olanlar için 15 sene sigorta süresi, 3 bin 600 gün prim ödeyen ve yaş şartını yerine getiren vatandaşlar emekli olmaya hak kazanır. Yaş koşulu bahsi geçen prim gün sayısı ve  hizmet süresinin tamamlandığı tarih baz alınarak belirleniyor. Bu tarihe göre de kademeli biçimde erken yaşlarda emekli olmaya hak kazanıyorlar

Prim gününün dolduğu tarih emekliliğin kaç yaşında olunacağını belirler. Buşartlarda emekli olmak için erkekler için 55, kadınlar için ise 55 yaşını tamamlamak gerekiyor.

15 senelik memur da emekli olabilir mi? 

Emekli Sandığı Kanunu'na göre, sakatlıkları sebebiyle göreve alınanlardan en az 15 sene hizmeti bulunanlar istekleri doğrultusunda emekli olabiliyor.

İlk sigortası 1999 yılından önce olan çalışanlar bu prim günü ve süre tamamlandığında kıdem tazminatı alabilir. Fakat kıdem tazminatı alınabilmsi için staj sigortası başlangıç tarihi  olarak dikkate alınmıyor.

Peki emeklilikte ihbar süresine uymak gerekli mi?

İhbar süresine uymak gerekli mi? 

Meçul süreli iş sözleşmelerinin işçi tarafından feshinde belirtilen haklı nedenlerden herhangi birisi sebebiyle işten ayrılan çalışanlar ihbar süresine uymak zorunda değil.

Yargıtay'ın da evlilik, emeklilik, askerlik sebebiiyle işten ayrılanların ihbar süresine uymasının gerekmediği yönünde kararları bulunuyor. Kıdem tazminatı alabilmek için çalışanın da ihbar süresine uyma koşulu bulunmuyor.

15 senelik süre ve primi 2002 senesinde dolduran kişi emekli aylığı alır mı? 

Örnek verilecek olursa 23 Mayıs 2002 senesinde 15 senesini doldurmuş olan kadın çalışan 50, erkek çalışan ise 55 yaşını doldurduysa 3 bin 600 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları ödendiyse talepleri doğrultusunda yaşlılık aylığı alabilir. 24 Mayıs 2002 ile 23 Mayıs 2005 arasında koşulları yerine getiren kadınlar çalışanlar 52 yaşında, erkek çalışanlar ise 56 yaşını doldurmaları şartı ile emekli aylığı alabilir.

Sigorta başlangıcı 1981 Kasım ayı ve öncesi olan kadınlar 50 yaşında, erkek çalışanlar ise 1976 Kasım öncesi sigortalılar ise 55 yaşında 3 bin 600 günü doldurmaları şartıyla emekli olabilir.

Askerlik borçlanması ile süre doldurulabilir mi? 

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, SSK statülü çalışanlarda 15 sene, 3 bin 600 günle emeklilik hakkından 8 Eylül 1999 öncesi işe giren çalışanlar faydalanabiliyor. Askerliğini sigorta başlangıcından önce yapan çalışanların borçlanmaları halinde (Başlangıcı 1999 Eylül öncesi ve yaş koşulunu karşılamaları durumunda) 15 sene 3 bin 600 günle emeklilik imkanından yararlanabilir.

18 yaşından önce sigorta başlangıcı emekliliği etkiler mi? 

18 yaşından önceki sürelere ait sigorta günleri kaybolmuyor, emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba katılıyor. Bu yaştan önceki çalışmaların emekliliğe etkisinde 1981 Nisan tarihi büyük bir önem taşıyor.

Yıpranma payı bulunan mesleklerde çalışanlar için ise primler de daha fazla kabul ediliyor, yaş koşulundan da sağlanıyor.

Bu meslek grubunda olanlar dikkat! Erken emekli olabilirsiniz…

Emekli bayram ikramiyeleri ne zaman yatar? Ramazan bayramı ikramiyesi ne kadar?

Süre azalıyor! Emekli maaşını ING’ye taşıyanlara 2 bin 500 TL promosyon ödemesi