Erken emeklilikte senaryona değişti! Gün sayanlar aman dikkat! İşte en erken emekli olabileceğiniz tarih!
Yaş haddinden emekli olmak isteyenler için belirlenen bazı haklar vardır. İşte yaş haddinden emekli olmayı düşünenlerin öncelikle yapması gerekenler!Yaş haddinden emekli olabilmek için 1999, 2008 ve 2016 koşulların sağlanması isteniyor
Yaş haddinden emekli olmak isteyen vatandaşların 1800 gün, 3600 gün, 4500 gün, 5400 gün ile emekli olma hakları bulunuyor. Yaş haddinden emekli olabilmek için 1999, 2008 ve 2016 koşulların sağlanması isteniyor. İşte yıla göre emeklilik hesaplamaları…
Yaş haddinden emeklilik çerçevesinde çalışanların ilk işe giriş tarihleri oldukça fazla önemlidir. 1 gün bile olsa ilk işe giriş tarihi hem normal emeklilik hesabında hem de erken emeklilik hesabında çok büyük yıl avantajı sağladığı bilinmelidir.
2022-2021-2020 VE ÖNCESİ HERKES İÇİN 1800 GÜN İLE EMEKLİ OLUNABİLİR!
Tüm çalışan vatandaşların çok iyi derecede bilmeleri gereken hakların ilki malulen emeklilik oluyor. Bu emeklilik türü yaş haddinden emekli olunmasını sağlamaz ancak bu emeklilik türü çalışanların sağlık sorunu yaşamaları halinde emekli olmalarını sağlamaktadır. Kadın ve erkek çalışanlar sağlık sorunları olduğunda çalışamayacak duruma geldiklerinde hiç yaşa bakılmaksızın doğrudan emekli olunabilir.
Malulen emeklilik için sağlanması gereken temel şartlar şunlar:
- 1800 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir,
- 15 yıllık sigortalılık gün şartının sağlanması gerekir,
- SGK sağlık kurulu heyetinin çalışma gücünde yüzde 60'lık işgücü kaybı tespit etmesi gerekmektedir,
- Malulen emekliliğe neden olan sağlık sorununun işe girdikten hemen sonra ortaya çıkması gerekmektedir,
- Bu emeklilik türünde yaş şartı olmadan emekli olma hakkı verilir.
2016 YILI SONRASI İŞE GİRENLER İÇİN YAŞTAN EMEKLİLİK ŞARTI!
2008 yılından sonra işe giren kişiler için yaş haddinden emekli olabilmek için sağlanması istenilen koşullar 3 temel başlıkta toplanmaktadır. Yaş haddinden emekli olmak isteyenler, eğer ilk işe giriş tarihleri 1 Mayıs 2008 yılı ve sonrasında ise 5400 gün prim, 25 yıllık sigortalılık şartı ile birlikte emekli olma hakkı elde eder.
2023'TE EMEKLİLİK İKRAMİYELERİ ARTACAK MI?
2018 yılından itibaren emeklilik bayram ikramiyesi ödeneğinde değişiklik yaşanmıştı. Her iki bayram öncesinde ödenen miktar 1000 liradan 1100 liraya yükseltilmişti. Gazeteci Mehmet Çetingüleç'e göre, Ankara'da seçim öncesi ikramiyelerin artabileceği öne sürülüyor. 2023 yılında kıdem tazminatından asgari ücret ile birlikte memur maaşlarına kadar peş peşe artış dalgaları yaşanacak.
Çetingüleç, seçim öncesi önemli bir artış öngörüyor. Asgari ücret, memur ve emeklilerin daha da artmasını, emekli maaşlarının yükselmesi beklendiğini belirtiyor. 14 Mayıs'ta seçimlerine adım adım yaklaşılırken Ankara'nın perde arkası hareketlilik sürüyor. Yazarlar, iktidar partisinin oy sayısı düşerse, artış oranının da düştüğünü dile getiriyorlar.
İş Bankası'ndan AFAD'a ağızları açık bırakacak bağış!
Kısa süreli çalışma ödeneği kimlere verilir? Kısa çalışma ödeneği işsizlik maaşını etkiler mi?