23 / 11 / 2024

Erksan'ın hedefi enerjide ilk 500'e girmek!

Erksan'ın hedefi enerjide ilk 500'e girmek!

Erksan çevre ve enerji yönetim şirketi olarak Türkiye'de ilk 500'e girmeyi hedefliyor




Enerji yönetimi konusunu profesyonel olarak Türkiye'ye getiren Erksan bir çevre ve enerji yönetim şirketi olarak Türkiye'de ilk 500'e girmeyi hedefliyor.

Atık yönetimi ve inşaat işleri yapan  Ankara  merkezli Erksan şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı amaçlarının Türkiye'de bir çevre ve enerji yönetim şirketi olarak ilk 500 şirket arasında yeralmak olduğunu söyledi. 172 büyük sanayi firmasının atık yönetimi işini yaptıklarını ve bunlar arasında çok büşyük şirketler bulunduğunu ifade eden Erkanlı Türkiye'de belirli bir büyüklükteki sanayi kuruluşlarının muhakkak enerji yönetimi konusunda uzman bir firma ile çalışması gerketiğini ifade etti. Bu konunun Türkiye'de yeni bir konu olduğunu ve bu konuda bir yönetmeliğin de yayımlandığını belirten Erkanlı, "Biz bu konuda öncelikle ilgili firmanın nasıl bir enerji sarfiyatı olduğunu ortaya koyup daha sonra bunu nasıl azaltabileceği ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bu konuda yapılacak harcamaların kaç yıl içinde tasarrufla geri kazanılacağını da ortaya koyuyoruz" dedi. Türkiye'de sanayide yüzde 20, konutlarda ise yüzde 30 oranında enerji tasarrufunun mümkün olduğunu belirten Erkanlı, "Bu da yaklaşık olarak 7,5 milyar TL'lik bir tasarrufa denk geliyor" diye konuştu. Atık yönetimi ve enerji yönetimi konusunda Avrupa'nın önde gelen iki firması ile ortaklık kurduklarını belirten Erkanlı, "Avrupa'da bu firmalar çok büyük. Bu işi yaparak sıralamaya giriyorlar. Biz de Türkiye'de bu konseptin gelecekte önemli hale geleceğine inanıyoruz" dedi.

Yılda 30 milyon ton atık
ŞU ANDA atık yönetimi ve enerji yönetimi konusunda 340 kişi istihdam ettiklerini ifade eden Erkanlı, "Bunlardan 42 - 43 kişisi kimya ve çevre mühendisi" dedi. Türkiye'de yaklaşık olarak yıllık 30 milyon tonluk atık ortaya çıktığını ifade eden Erkanlı, "Bunun 10 - 15 milyon tonluk kısmı ambalaj. Ayrıca bu atıkların yüzde 30'u geri kazanılabilir. Yılda 3 - 4 milyon ton da tehlikeli atık da ortaya çıkıyor" dedi.

ABD'li şirkete 3 petrol ruhsatı

PETROL İşleri Genel Müdürlüğü, ABD şirketi Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corparation'a sunmuş olduğu programı yerine getirmesi şartıyla, XII No'lu Gaziantep bölgesinde, 3 farklı noktada petrol arama ruhsatı verdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Marmara Petrol Bölgesinde sahip olduğu petrol arama ruhsatını ise 12 Haziran tarihi itibariyle 3 yıl uzattı. Resmi Gazete'deki ilana göre XII No'lu Gaziantep bölgesinde Thrace Basin'a, programı yerine getirmesi şartıyla Gaziantep sınırları içinde bulunan 49 bin 370 hektar alanlık bölümde 4 yıllığına petrol arama ruhsatı verildi. Aynı şirkete, Gaziantep-Kilis sınırları içinde yer alan XII No'lu Gaziantep bölgesinde 49 bin 207 hektarlık alanda sorumluluğunu yerine getirmesi halinde 1 adet ruhsat verilirken, Gaziantep-Şanlıurfa'yı kapsayan 49 bin 11 hektarlık alanda 2'inci yıl kuyu açması şartıyla 4 yıl süreyle birer petrol arama ruhsatı verildi.
Evrim ERGİN/Sabah


Geri Dön