26 / 11 / 2024

Ermeni Katolik ile Protestan Cemaati kiliseleri restore ediliyor

Ermeni Katolik ile Protestan Cemaati kiliseleri restore ediliyor

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ermeni Katolik ile Protestan Cemaati kiliselerini restore ediyor




Yüzyıllar boyu Romalılar, Sasaniler, Artuklular ve Akkoyunlular gibi 33 medeniyete ev sahipliği yapan, çan ve ezan sesinin hoşgörüyle birbirine karıştığı, kültürlerin kol kola gezdiği medeniyetler şehri Diyarbakır'da kültür varlıkları, ilgili kurumlarca tek tek aslına uygun restore edilerek gelecek nesillere aktarılıyor.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, mülkiyetindeki eserleri, uzman ekiplerce restore ederek, eski görkemli hallerine kavuşturuyor. Diyarbakırda son iki yılda 30 eser restore edilirken, Sur ilçesindeki virane haldeki 16. veya 17. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Ermeni Katolik Kilisesi ile 19. yüzyıla ait Protestan Cemaati Kilisesi'nin de restorasyonu için çalışma başlatıldı. Söz konusu kiliseler restorasyonlarının ardından virane görünümlerinden kurtularak, kültür turizminin hizmetine sunulacak.

Kentte ayakta kalan 9 kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi, Osmanlı dönemi yapısı olması ve nadide Osmanlı çinilerinin kullanılmasıyla farklı bir önem taşıyor. Protestan Kilisesi ise Diyarbakır'daki kiliseler arasında
kubbeli tek yapı olması bakımından diğerlerinden farklılık gösteriyor.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğünün hizmet kapsamı içinde toplam 107 adet eski eser bulunduğunu belirterek, bunların 59'unun Diyarbakır'da, diğerlerinin ise Mardin, Bingöl ve Batman'da bulunduğunu bildirdi.

Tüm eserlerin onarım için rölöve ve restorasyon projelerini hazırladıklarını, işin aciliyetine yönelik onarımlara başladıklarını ifade eden Aktürk, şöyle konuştu:

"Onarım yaparken de işlere öncelik sırası vererek işe başladık. Diyarbakır'da projeleri çizilmeyen eserimiz kalmadı. 30 eserin restorasyonunu yaptık. Şu an devam eden Ali Paşa Cami ile 2 tane kilisemizin onarımı devam ediyor. Mülkiyeti idaremize ait eserlerin Osmanlı ya da başkasına ait olmasını önemsemiyoruz. Önemli olan bizim için eski eser olması ve mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olmasıdır. Biz bu düşünceyle yola çıkarak onarımlarımıza hızla devam etmekteyiz."

-BU YIL 11 ESER RESTORE EDİLECEK-
Aktürk, Diyarbakır'da yapılan çalışma gibi Mardin ve Bingöl'de de onarımların devam ettiğini, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararları doğrultusunda hazırlanan raporlar ışığında buralardaki eserlerin onarımlarının usulüne uygun yapıldığını söyledi.

Bu yıl işin aciliyetine göre 11 eserin restorasyonunu gerçekleştireceklerini anlatan Aktürk, şöyle devam etti:

"Bu yıl başta Diyarbakır Ulu Cami olmak üzere 11 eserin onarımı yapılacak. Eğil ilçesinde peygamberler türbesi var. Ayrıca 19. yüzyıla ait bizim mülkiyetimizde Ermeni Katolik Kilisesi ile Protestan Cemaati Kilisesi'nin restorasyonu tamamlanmak üzere. Bu kiliseler kötü durumdaydı. Yeniden aslına uygun şekilde onarımı yapıldı. Eserleri yaşayan mekanlara dönüştürüyoruz. Onarımı tamamlanan kiliseler yerel yöneticiler ve il yöneticileri istişare ederek en iyi şekilde kamuoyunun istifadesine sunacağız."
AA


Geri Dön