02 / 05 / 2024

Ermenistan, 28 yıl sonra ikinci defa evlerini yıktı!

Ermenistan, 28 yıl sonra ikinci defa evlerini yıktı!

Terter şehrinde kurulan Şah kasabasındaki toplu konutları hedef alan top ve füze saldırılarında 30 apartman bloku, eczane ve okullar ile evleri hasar gören Azerbaycanlılar yaşadıklarını ve işgal döneminde nasıl göç ettiklerini anlattı.



Ermenistan işgaline uğrayan bölgelerden kaçan Azerbaycanlıların Terter'de yerleştirildiği toplu konutlar, 27 Eylül-10 Kasım tarihinde yaşanan çatışmalarda 50'den fazla top ve füze atışıyla vuruldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, işgal edilen topraklara yakın Terter şehrinde kurulan Şah kasabasındaki toplu konutları hedef alan top ve füze saldırılarında 30 apartman bloku, eczane ve okullar ile evleri hasar gören Azerbaycanlılar yaşadıklarını ve işgal döneminde nasıl göç ettiklerini anlattı.

Kasabadaki evi kullanılamaz durumaz gelen Kelbecer göçmeni Nezaket Guliyeva, Ermenistan güçlerinin 1992 yılında da evini yok ettiğini söyledi.

Kelbecer'den 1992'de 32 yaşındayken ayrıldığını dile getiren Guliyeva, 27 Eylül tarihinde çatışmalar başlayınca evden ayrılıp uzak bir bölgedeki akrabalarının yanına gittiğini, döndüğünde ise oturma odası tavanını yıkılmış halde bulduğunu söyledi.

- "Toprağımızı aldık ya ona şükür"

İşgale uğrayan Kelbecer'deki evinin de şehirden ayrılmadan yalnızca bir yıl önce inşa edildiğini dile getiren Guliyeva, "Kelbecer'den çok zor geldik. Kar yağdığı için araçlar gidemiyordu o yüzden yürüyerek geldik." dedi.

Guliyeva, Kelbecer'den çıkarken yalnızca canlarını kurtarabildiklerini söyleyerek "Oradaki evimiz yeniydi, bir yıl olmuştu Ermeniler onu dağıttı. Çocuklarımızdan başka hiçbir şey getiremedik. Burada bize ev verildi, Ermeniler buradakini de dağıttı." dedi.

Göçtüğü evi ile yeni evinin ikisinde de eşyalarının yıkıntılar altında kaldığını belirten Guliyeva, başvuruda bulunduğunu ancak henüz bir yardım alamadıklarını da belirtti.

Guliyeva, yalın ayak dahi olsa Kelbecer'e dönmek istediğini de dile getirerek, "Kelbecer'i aldık, toprağımızı aldık ya ona şükür. Geri dönmek istiyorum. Annemin kabrini görmek istiyorum." diye konuştu.


Azerbaycan, işgalden kurtarılan şehirleri yeniden kuracak!


Geri Dön