27 / 12 / 2024

Ertuğrul Günay: AKM 2010'a yetişmez

Ertuğrul Günay: AKM 2010'a yetişmez

Bakan Günay, yenileme çalışmaları durdurulan Atatürk Kültür Merkezi için `Bir an önce girilmesini istiyordum' dedi



İl Müdürü Bilgili'nin yanıtı `2010 Kültür Başkenti etkinliklerine yetiştirmek zor' oldu. Tescilli tarihi bina konumunda olan ve yenileme projesiyle tadilata alınan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) zor durumda. Yenileme projesini üstlenen Tabanlıoğlu inşaat firmasının, AKM'nin statik yapısını belirlemek amacıyla yaptığı çalışmalar sürerken mahkeme kararıyla inşaat durduruldu. Binanın duvarları, taşıyıcı kolonları, kiriş sistemleri delik deşik. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "AKM'yi yıkamıyorsak bu kadar kapsamlı bir proje yapılmasına razı değildim. Acil ihtiyaçlarını giderip bir an önce içine girilmesini istiyordum" dedi. Binayı birlikte gezdiğimiz İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü ve aynı zamanda 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin ilk tepkisi ise "2010 Kültür Başkenti etkinliklerine yetiştirmek zor" oldu.

Buraya nasıl gelindi?
Refahyol hükümeti döneminde "Taksim'e cami yapılsın" tartışmaları başladıktan sonra Koruma Kurulu AKM'yi "tescilli tarihi bina" statüsüne aldı. Yani AKM Topkapı Sarayı ile aynı statüye geldi. Oysa AKM, temeli 1960 yılında atılan ancak uzun yıllar atıl kalan ve daha sonra 1978'de bugünkü haliyle açılışı yapılan bir bina. Yıllarca tadilat yapılmadığı için de bina tepeden tırnağa eskidi. "Yıkılsın mı yıkılmasın mı?" diye bir süre tartışıldıktan sonra binanın yenileme projesi, AKM'nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'na verildi. AKM, 1 Haziran 2008'den itibaren boşaltılmaya başlandı ve tüm etkinlikler durduruldu. Aradan tam bir yıl geçti ve Tabanlıoğlu'nun projesi, Koruma Kurulu'ndan çıkarak ihalesi yapıldı. İhaleyi, 64 milyon liraya Özsoy inşaat aldı. Ancak bu kez Kültür Sanat-Sen Sendikası'nın yenileme çalışmasına karşı çıkarak açmış olduğu davada, İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı ve çalışmalara ara verildi.

Şimdi ne olacak?
Mahkeme, kararını onaylar ve projeyi hukuka aykırı bulursa, AKM bu haliyle ortada kalacak. AKM'nin basit onarımlarla yeniden sanatsal faaliyetlere geçmesi ise mümkün değil. Çünkü koltukları tamamen sökülen, elektrik, su, ısıtma, soğutma sistemleri çalışmayan bina kullanılamaz halde. Üstelik her kolonu, her odasının duvarları tek tek delinmiş binada güçlendirme yapılması da şart. Açılan kolonlarda korozyon açıkça görünürken hem Sakarya Üniversitesi'nin hazırladığı raporda hem de Tabanlıoğlu inşaat firmasının raporlarında binanın taşıyıcı sisteminin zayıflığı dikkat çekiyor. Basit onarımın bile en az 7 aydan önce bitirilemeyeceği öngörülüyor.

`Durum vahim'
AKM'yi birlikte gezdiğimiz İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü ve aynı zamanda 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, şöyle konuştu: "Durum vahim. Süreç konusunda 2010 Ajansı'nın kusuru yok. Biz sadece mali açıdan destekledik. Ortadaki durumdan kimsenin memnun olması mümkün değildir sanırım. Sendikanın itiraz gerekçelerine hiç katılmıyorum. Onlar yapının işlevselliğiyle ilgilenmeli. Bu haliyle 2010 yılındaki sanat faaliyetlerine binayı yetiştirmek zor."
Milliyet


Geri Dön