Ertuğrul Günay'a turizmcilerden destek geldi
Boğaz hattındaki Kuleli Askeri ve Haydarpaşa Lisesi ile Sepetçiler Kasrı gibi kamuya ait binaları turizme açmak isteyen Günay'a, turizmcilerden şartlı destek: Şaibe olmasın, tahsis yap
Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Haydarpaşa Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, Sultanahmet'teki Tapu Kadastro binası ve Sepetçiler Kasrı gibi yapıların Turizm Bakanlığı'na devredilmesini isteyeceklerini açıklaması sonrası, gözler bu binalara çevrildi. AKŞAM'a değerlendirme yapan turizmciler 'Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek şekilde bu binaların topluma kazandırılmasını destekliyoruz' derken, gayrimenkul uzmanları ise 'Bu binalara paha biçilemez. Ancak Ankara'nın bu operasyonu yapacak iradesinin tam olması lazım. Geçmişte de bu tip girişimler denendi. Şimdi de sonuç alınmazsa boşu boşuna bir sektör rant fırsatçısı gibi gösterilecek' açıklamasında bulundu.
Rant değil katkı sağlamalı
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği eski Başkanı Tavit Köletavitoğlu, 'Turizm, kamuya açık ve sivil kullanım demek. Buradaki tek kullanım biçimi de otel değil, müzeler ve sergi alanları da var. Bu nedenle prestijli noktalarınsadece otel olmamak kaydıyla turizmin değişik fonksiyonlarına ayrılması şehrin marka olması yönünde son derece yararlı bir karar' dedi. Galataport örneğini hatırlattığımız Köletavitoğlu, 'Galataport'ta fonksiyonlar, plan ve ihale yanlıştı. Galataport'un aksine kamuoyunun benimseyeceği, ranttan yana değil, İstanbul'un ekonomik coğrafyasına katkıda bulunacak bir proje olursa destek görür' diye konuştu. TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner ise 'Şeffaf ve kamuoyunun vicdanını rahatsız etmeyecek isimlerle, buraları herkesin kullanımına açılacaksa biz de seve seve destekleriz' dedi. Gayrimenkulcilerin deyimiyle Boğaz hattındaki her bir kamu binasının 'Yüzük Taşı' olduğunu belirten Soner, 'Geçmiş dönemde Ulus'taki Sevda Tepesi için de aynı konu gündeme geldi. Trilyonluk rakamlar gündeme geldi. Buralara paha biçilemez. Böyle bir rakamı da kolay kolay kimse veremez' dedi.
Mülk devlette kalsın, Çırağan gibi kiralansın
THE Sofa Oteli'nin kurucusu olan İkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli de 'Bu çok olumlu bir gelişme' dedi. Bu bölgelerin turizmine açılmasının kamu otoritesinin kararlılığıyla doğru orantılı olduğunu belirten Güreli, 'Onlar kararlıysa bu proje hayata geçebilir. Ama ben bu yerlerin satılmasını sakıncalı buluyorum. Bunlar devletin elinde kalmalı. Tıpkı Çırağan Sarayı modelinde olduğu gibi belli bir süreyle kiralama yöntemine gidilmeli' dedi. İstanbul'da yüksek katlı otel binaları yapmak yerine mevcutların turizme açılmasının taraftarı olduğunu belirten Güreli, 'İnşaatlar artık Sabiha Gökçen gibi gelişmekte olan bölgelere kaydırılmalı' dedi.
Kuleli Lisesi tepki çeker
VİSİ Tur'un sahibi Talha Çamaş ise 'Bu pozitif bir karar. Ama bu yerlerin de kendi tarihleri var. Dolayısıyla işin o boyutuna bakmak lazım. Konaklamadan ziyade, kültürel bir faaliyete yönelik bir açılım daha yerinde olur' dedi. Kuleli Askeri Lisesi ve Haydarpaşa Lisesi'nin turizme açılmasının tepki çekebileceğini belirten Çamaş, 'Bunlar için biraz daha düşünmeli. Onun yerine Sultanahmet Meydanı'nındaki kamu binasına öncelik verilmeli' dedi.
Yalıyı kilitliyoruz, gelip yakıyorlar
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise 'Bu güzel bir proje. Kamu binaları halka açılsın, güzelliklere sebebiyet versin. Biz ne yapıyoruz, bilmem ne paşa yalısını bakmak yerine oturup kilitliyoruz, sonra da gelip birileri yakıyor' dedi.
Aylin LÖLE/Akşam