Genel

Ertuğrul Yörük: Türkiye'deki konutların yüzde 85'i yalıtımsız!

Türkiye'nin, enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden ve enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkam Ertuğrul Yörük, ısı yalıtım pazarının ülkede hak ettiği yerde olmadığını savundu...

Türkiye'de bulunan 19 milyon konutun yüzde 85'inin hâlâ yalıtımsız olduğuna dikkat çeken Yörük, "Ülkemizde enerjinin yüzde 34'ünün konutlarda kullanıldığı ve konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiği düşünüldüğünde enerjimizin ne kadar büyük bir kısmını boşa harcadığımız ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda mevcut ve yeni inşa edilecek binalarda yapılacak ısı yalıtımı, enerji tüketiminde yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf sağlayacak. Bu tasarrufun çevre korumasına ve sürdürülebilir kalkınmaya olduğu kadar, ülke ekonomisine yapacağı katkı da kayda değer miktarda olacak" açıklamasında bulundu. 


Türkiye'de ısı yalıtım sektörünün her geçen yıl biraz daha büyüme potansiyeli barındırdığının altını çizen Yörük, şunları söyledi: "Isı yalıtımım yeni binalar için zorunlu kılan TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği, sektörün gelişimi açısından çok önemli bir basamaktı. Bunun sonuçlarını yönetmeliğin yayınlandığı 2000 yılından itibaren alıyoruz. 1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren 'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği' gereğince de yeni inşa edilen binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu oldu. Mevcut binaların da 2017 yılına kadar bu belgeyi alması gerekiyor. 

2012 yılında ilk adımlan atılan kentsel dönüşüm hareketi de sektörümüzün gelişim çizgisinde önemli bir yere sahip. Yönetmelikler doğrultusunda kentsel dönüşümle yıkıp yeniden yapılacak tüm binalarda enerji verimliliği uygulaması zorunlu olacak." 2012 yıl sonu itibarıyla Türkiye'de ısı yalıtım sektör büyüklüğünün 10 milyon metreküpü geçtiğini bildiren Yörük, bu pazarda XPS ısı yalıtım levhalarının hacim ve ciro açısından oldukça önemli oranda bir paya sahip olduğunu kaydetti. 


Yalıtım yaptıran ev sahibine vergi avantajı Sektörün inşaat sektörü paralelinde büyüdüğünü aktaran Ertuğrul Yörük, inşaat sektöründeki gelişmelerden doğrudan etkilendiklerini kaydetti. Isı yalıtımı sektörünün 2013 yılında da büyümeye devam edeceğinin görüldüğünü dile getiren Yörük, "2013 yılında ısı yalıtımı yaptıracakları teşvik edecek uygulamalar da sektörümüz tarafından pozitif olarak karşılanacaktır. 


Bunlardan biri de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Yeni Gelir Vergisi yasa tasarısı ile ilgili yaptığı 'evini kiraya veren ev sahibi eğer binaya yalıtım yaptırırsa, harcamalarım gelir vergisinden düşebilecek' açıklaması oldu. Dernek olarak 2013 yılında yalıtım harcamalarının gelir vergisinden düşürülmesi ve yalıtım malzemelerinden KDV'nin düşürülmesi ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması için de adım atılmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Isı yalıtım sektörünün temel sorunlarının başında standart dışı malzemeler ve denetim eksikliğinin geldiğini iddia eden Yörük, "Sektörümüzle ilgili yasal düzenlemeler yeterli ve son derece başarılı ama uygulamada çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. 


Merpenaltı ve kalitesiz üretime karşı Piyasa Gözetim ve Denetim'i sağlıklı çalıştırarak denetim eksikliğini ortadan kaldırmak gerekiyor. Ayrıca tüketicilerin de standart dışı malzemelere ve yanlış uygulamalara karşı bilgilendirilmesine yönelik kampanyalara ağırlık yerilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Tüketicilerin yalıtım konusundaki bilinçsizliğinin, sektörün sorunlarının başında geldiğine değinen Yörük, 'Toplumda eskiye oranla ısı yalıtımı konusunda fark edilir bir bilinç artışı olsa da bu bilincin kalite konusunda henüz yeterli seviyeye geldiği söylenemez. Özellikle yalıtımda CE belgeli, uluslararası standartlara uygun ürün kullanımının önemi ile ilgili bilinç eksikliği henüz giderilemedi" dedi. 


Dünya Gazetesi