Genel

Erzurum 2011 Kış Oyunları'na hazırlanıyor!

Doğu'nun Paris'i Erzurum, Universiade 2011 Kış Oyunları sayesinde bölgeye Cumhuriyet tarihi boyunca tek seferde yapılan en büyük yatırıma sahne oldu

Doğu'nun Paris'i Erzurum, Universiade 2011 Kış Oyunları sayesinde bölgeye Cumhuriyet tarihi boyunca tek seferde yapılan en büyük yatırıma sahne oldu. Organizasyon için harcanan para 400 milyon doları bulurken, Palandöken 32 bin kişinin kayak yapabileceği ve 6 bin kişinin istihdam edilebileceği kapasiteye ulaştı.

Universiade 2011 Kış Oyunları için geri sayım başlarken, Erzurum'a kar yerine adeta yatırım yağdı.

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın deyimi ile Cumhuriyet tarihinin tek seferde yapılan en büyük yatırımına nail olan Doğu'nun Paris'i, havalimanından caddelerine, tarihî eserlerinden binalarına kadar baştan başa elden geçirildi. Bölgeye kış oyunları vesilesiyle 400 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Böylece Palandöken, 32 bin kişinin kayak yapabileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği bir kapasiteye ulaştı. Bölgedeki büyük otellerde yer bulunamazken, küçük otellerin bile geceliği 450 Euro'ya ulaştı.

Şehir merkezine Cemal Gürsel Arena Stadı, 2 bin kişilik ve 500 kişilik iki ayrı buz pateni salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, körling (curling) salonu ve kayakla atlama kuleleri inşa edilirken, Palandöken'in Hınız Boğazı bölgesine dörder kişilik 3 yeni telesiyej, suni kar sistemleri ve kar parkları kuruldu. Yeni tesislerle birlikte bölgede yılda altı ay kayak yapılabilecek. Hınız Boğazı bölgesine 3 km uzaklıkta 'Konaklı' adıyla yeni bir kayak merkezi de oluşturuldu. Bölgeye 6 telesiyej tesisi ve suni kar sistemleri inşa edildi. 2,5 milyon Euro'luk çığ önleme sistemi kuruldu. 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kış Oyunları için şu an Erzurum'da 20 ülkeden yabancı sporcular konaklıyor. Kış oyunlarına katılacağını açıklayan ülke sayısı 58'e ulaştı. Bu rakamın, 25'incisi düzenlenen kış oyunları için bir rekor olduğunu hatırlatan Ayık, "Bugüne kadarki oyunlara en fazla 49 ülke katılmıştı." dedi. TRT 3, organizasyonun tamamını, Eurosport ise en az 4 yarışı canlı yayınlayacak. Organizasyona 4 bini aşkın sporcu ve antrenör katılacak.

Dedeman Hotels&Resorts International Bölge Müdürü Adnan Hastürk, kış oyunları sebebiyle Palandöken'e 1 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. Lift ve pistlerin düzenlenmesinde rol aldıklarını aktarırken, "Burada kimse yokken biz otel yaptık. Şimdi bölgede iki otelimiz var. Yatırımımız 40 milyon doları buldu. Palandöken'i bir kayak merkezi olarak turizme biz kazandırdık." değerlendirmesini yaptı.
Zaman/ESALETTİN GÜL, ARİF BAYRAKTAR

Basında yer alan diğer haberler:

 

Universiade için 4 bin sporcu Palandöken'e kayağa gelecek

Palandöken, 2011'de dünyanın en önemli spor etkinliklerinden biri olan Universiade Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak. Eurosport kanalının canlı yayınlayacağı organizasyon, Avrupa'daki 32 milyon kayak turistine Palandöken'i tanıtmak için büyük bir fırsat sunacak

Dünyanın en önemli kış sporu etkinliklerinden biri olarak değerlendirilen Universiade Kış Olimpiyatları 27 Ocak -6 Şubat 2011 arasında Erzurum-Palandöken'de düzenlenecek. Organizasyon için Erzurum'a 20 ülkeden 4 bin sporcu gelecek. Eurosport'un ilk defa canlı yayınlayacağı Universiade 2011, Palandöken'in tanıtımı için büyük fırsat olarak görülüyor. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye'nin kayak turizmi gelirinin 1 milyon doların dahi altında olduğunu belirterek, 'Bu ülkenin denizden yüksekliği 1132 metre. 3000 metrenin üzerinde 120'den fazla yükselti var. Türkiye bu avantajını hiç kullanamadı' dedi.

BİNDE 40 NİYE %30 OLMASIN

Fransa'da dağlık alan yüzde 12 olmasına karşın ülkenin geçen yıl kış turizminden 20 milyar euro civarında gelir elde ettiğini belirten Ayık, 'Türkiye'de ise kış turizminin toplam pastadan aldığı pay binde 40 civarında. Biz bu oran niçin yüzde 20-30'lara çıkmasın diyoruz' dedi.

Kaymaya 15 bin kişi geliyor, 220 bin kişi gidiyor

 TÜRKİYE'YE yılda 15 bin kış turisti geliyor. Bunun yüzde 60'ı Palandöken'de kalıyor. l GEÇEN yıl Türkiye'den kayak için Fransa'ya 220 bin kişi gitti. l PALANDÖKEN'DE 150 km'lik kayak pisti var. l HAVALİMANINDAN 10 dakika sonra kayak pistine ulaşmak mümkün. Fransa Courchevel için gidilen yol uçaktan inince 2.5 saat sürüyor.

'Çocukları biz dağa çıkaralım'

TÜRKİYE Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye'nin en önemli sorunlardan birinin terör olduğunu ve Kayak Federasyonu olarak, 'Çocukları biz dağa çıkaralım' sloganıyla bir sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti: Çocukları biz dağa çıkartalım, sporcu disipliniyle yetişsinler istiyoruz. Bu projeyi 3 yıl önce Ardahan'da başlattık. Yüksekova'dan bir milli sporcumuz var. 10 binin üzerinde kayak takımı dağıttık. 3 yılda 3 bin çocuk hedefimiz vardı şimdilik 2 bini geçtik' diye konuştu.
Akşam/Şenay KÖŞDERE

 Universiade için 4 bin sporcu Palandöken'e kayağa gelecek

Dünyanın en önemli kış sporu etkinliklerinden biri olarak değerlendirilen Universiade Kış Olimpiyatları 27 Ocak 6 Şubat 2011 arasında ErzurumPalandöken'de düzenlenecek. Organizasyon için Erzurum'a 20 ülkeden 4 bin sporcu gelecek. Eurosport'un ilk defa canlı yayınlayacağı Universiade 2011, Palandöken'in tanıtımı için büyük fırsat olarak görülüyor. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye'nin kayak turizmi gelirinin 1 milyon doların dahi altında olduğunu belirterek, "Bu ülkenin denizden yüksekliği 1132 metre. 3000 metrenin üzerinde 120'den fazla yükselti var. Türkiye bu avantajını hiç kullanamadı" dedi.

BİNDE 40 NİYE %30 OLMASIN

Fransa'da dağlık alan yüzde 12 olmasına kar¬şın ülkenin geçen yıl kış turizminden 20 milyar euro civarında gelir elde ettiğini belirten Ayık, "Türkiye'de ise kış turizminin toplam pastadan aldığı pay binde 40 civarında. Biz bu oran niçin yüzde 20-30'lara çıkmasın diyoruz" dedi

Dedeman Uludağ'a yeşil ışık yaktı

1993-94 yıllarında Palandöken'de ki ilk otel yatırımını yapan Dedeman Grubu, 2005'te bölgeye ikinci oteli Dedeman Ski Lodge ile, bölgeye yaptığı yatırım tutarını 40 milyon dolara çıkardı.Dedeman Turizim Yönetim Bölge Müdürü Adnan Hastürk,Pa

landöken'de yıllardır zarar etiklerini belirterek, "Dedeman Otelleri'nin Kurucusu Kemal De deman, kazancı hep geri planda tutan bir insandı. Biz burada zararı göze alarak bir misyon üstlendik. Ancak artık Palandöken'den beklentimiz yüksek

Kaymaya 15 bin kişi geliyor, 220 bin kişi gidiyor

• TÜRKİYE'YE yılda 15 bin kış turisti geliyor. Bunun yüzde 60'ı Palandöken'de kalıyor.GEÇEN yıl Türkiye'den kayak için Fransa'ya 220 bin kişi gitti.PALANDÖKEN'DE 150 km'lik kayak pisti var.« HAVALİMANINDAN 10 dakika sonra kayak pistine ulaşmak mümkün.Fransa Courchevel için gidilen yol uçaktan inince 2.5 saat sürüyor.

Çocukları biz dağa çıkaralım

TÜRKİYE Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye'nin en önemli sorunlardan birinin terör olduğunu ve Kayak Federasyonu olarak, "Çocukları biz dağa çıkaralım" sloganıyla bir sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti: Çocukları biz dağa çıkartalım, sporcu disipliniyle yetişsinler istiyoruz. Bu projeyi 3 yıl önce Ardahan'da başlattık. Yüksekova'dan bir milli sporcumuz var. 10 binin üzerinde kayak takımı dağıttık. 3 yılda 3 bin çocuk hedefimiz vardı şimdilik 2 bini geçtik" diye konuştu.
Akşam