28 / 04 / 2024

Erzurum Yakutiye'ye dönüşümle 3 bin konut inşa edilecek!

Erzurum Yakutiye'ye dönüşümle 3 bin konut inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kentsel dönüşüm kapsamında Yakutiye İlçesindeki 4 mahalleye toplamda 3 bin konut inşa edecek. Bu mahaller Mecidiye, Aziziye, Gaziler ve Vehis Efendi olarak belirlendi.



Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, kış mevsiminde yapılan çalışmalar ve 2015 yılı içersinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kış mevsiminde yapılan en büyük çalışmanın hava kirliliğine yönelik oluşturulan ekiplerin yaptığı denetimler olduğunu belirten Şenocak, denetimlerinin sonucunu aldıklarını ve bu çalışmaların gelecek kış mevsiminde daha da verimli olacağını vurguladı.Şenocak, kentsel dönüşüm çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.


GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALAR HAVAYI TEMİZLEDİ


Daha temiz bir hava için kısa vadedeki planlar altında oluşturulan hava kirliliğini önlemeye yönelik denetimler sonucunda son 4 yılın en temiz havasını soluduğumuzu söyleyen Şenocak,“Temiz Hava Eylem Planı ve Mahalli Çevre Kurulu Kararları doğrultusunda İl Müdürlüğümüz ve ilgili kurumlarca bazı belirli çalışmalar yaptık. İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Erzurum büyükşehir Belediyesi, Yakutiye belediyesi, Palandöken Belediyesi ve Aziziye Belediyesince denetim ekipleri oluşturduk. Bu ekipler kış sezonu boyunca her gün kazan dairesi denetimleri yaptı. Belirli periyotlarla ilimizde ısınma amaçlı kullanılan kömürlerden (mahrukatçılar, kazan daireleri gibi yerlerden) numune alınarak uygunluk kontrolü yapıldı. Halkın bilgilendirilmesi amacıyla, ısı yalıtımı ve kalorifer ve sobaların tekniğe uygun yakılması konularında dört tip broşür hazırlanarak bilgilendirme konferansları ve afiş dağıtımları yapıldı. Bu broşürler denetim ekiplerince dağıtıldı. Bu çalışmalar sonucunda, geçen yıla göre yüzde 14 daha temiz hava soluduk. Son 4 yıl içinde istikrarlı şekilde vatandaşımıza temiz hava için ortam sağlıyoruz. 2015 yılında sınır değerler yüzde 10 oranında azaltılacaktır.” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMLE 3 BİN KONUT


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde yürütülen kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Şenocak, “Kentsel dönüşüm çerçevesinde Yakutiye İlçesine 3 bin konut inşa edeceğiz. İler ki zamanlarda başlayacak bu konut çalışmaları Yakutiye’deki 4 mahallede yapılacak. Bu mahaller, Mecidiye, Aziziye, Gaziler ve Vehis Efendi.” diye konuştu.


HURDACILARA SERTİFİKA


Kent merkezinde dağınık olarak faaliyet gösteren hurdacıların yerleşim alanlarından uzak bir bölgede Erzurum Büyükşehir Belediyesince yapılan hurdacılar sitesine taşındıklarını aktaran Şenocak, “ Kış Mevsimi içersinde yaptığımız bir diğer çalışma ise, hurdacıların şehir merkezinin dışına taşımak oldu. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı Hurdacılar Sitesine taşıdık. Halen sokaklarda denetimlerimiz devam etmektedir. Ayrıca hurdacılara sertifika veriyoruz. Tamamen ücretsiz olarak verilen bu sertifikalar ile hurdacılar yasal bir şekilde çalışabilecek. Ancak şuana kadar sadece 2 kişi başvurdu. Diğer hurdacılarının da gelmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.


DENETİM İSTASYONLAR İYİ ÇALIŞTI


Kış mevsimi içersinde yapılan egzoz denetimlerinde sadece 4-5 kişiye ceza verilmesinin güzel bir gelişme olduğuna dikkat çeken Şenocak, “Erzurum İli sınırları içerisinde bulunan Dizel Benzinli ve LPG’li araçlar için egzoz emisyon ölçümü yapabilen 11 adet ölçüm istasyonunda gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı konusunda denetimler yapılmış, yapılan denetimler esnasında mevcut araçlar üzerinde İl Müdürlüğümüze ait ölçüm cihazları ile de yapılan ölçümler ile teyidi alınmıştır. 2014 yılında egzoz gazı emisyonu ölçümü yaptırmayan araçların sahiplerine 4 Bin 375 TL idari para cezası uygulandı. Müdürlüğümüz ve İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte egzoz gazı emisyonu ölçümü yapmak suretiyle denetimler periyodik olarak yapılmaya devam edilmektedir. Bu cezaların bu kadar az olmasının en önemli sebebi, denetimleri yapan istasyonların çok kaliteli çalışmasının sonucu oldu. Ayrıca trafikte artık fazla eski araç kalmadı. Vatandaşımız artık daha genç ve sıfır araçları tercih etmektedirler.” dedi.


Erzurum Gazetesi


Geri Dön