24 / 12 / 2024

Erzurum'un doğu yakasına meydan geliyor!

Erzurum'un doğu yakasına meydan geliyor!

Yeni düzenlemeyle adı Kurtuluş Mahallesi olan Köseömerağa mahallesinde bulunan tarihi Gümrük Hanı, Gümrük Hamamı ve Gümrük Camiini içerisine alan büyük bir alana Şehir Meydanı oluşturmak için Ali Korkut hazırlıklara başladı...




Yeni düzenlemeyle adı Kurtuluş Mahallesi olan Köseömerağa mahallesinde bulunan tarihi Gümrük Hanı, Gümrük Hamamı ve Gümrük Camiini içerisine alan büyük bir alana Şehir Meydanı oluşturmak için Ali Korkut hazırlıklara başladı. Alanda incelemelerde bulunan Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, "Tarihi bir ada etrafında meydan çalışması yapacağız. Alanda inceleme yapıyoruz. Şehrin doğu yakasını güzelleştirmek, çekim alanını şehrin her bir yanına dağıtmak gerekiyor. İnşallah hayırlı olur" dedi.


Erzurum'a ilk meydanı kazandıran Belediye Başkanı Ali Korkut, Kurtuluş Mahallesinde tarihi dokuyu çevreleyen yeni bir Şehir Meydanı için harekete geçti. Eski yapısıyla Köseömerağa mahallesinde yer alan ve kaderine terk edilmiş bulunan tarihi Gümrük Hanı, Gümrük Hamamı ile Gümrük Camiini çevreleyecek meydan çalışmasıyla tarihi değerlere sahip çıkılırken, Erzurum'un doğu yakasına önemli bir hizmet götürülmüş olacak. Ali Korkut, alanda Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan ile birlikte inceleme yaparken soruları yanıtladı. Meydanı oluşturacak alanda belediye, vakıflar ve şahıslara ait yerleri olduğunu ifade eden Ali Korkut, "Arsa ve enkaz çalışması yapılacak. Ardından kamulaştırmaları gerçekleştireceğiz. Sonrası, güzel bir çevre düzenlemesi yaparak bu üç değerli eseri kazanmaktır. Şehir Meydanıyla bir cazibe alanı oluşacak. Bir yerlerden başlamak gerekiyor. Biz, anlayış olarak meydanların ağırlıklı olarak tarihi eserlerin çevresine oturtulmasından yanayız" dedi.


Planlaması yapılan şehir meydanı 17 bin metrekare alandan oluşacak. Kurtuluş mahallesi (Köseömerağa mahallesi)'nde yapılacak çalışmayla tarihi eserlere sahip çıkılırken meydan düzenlemesiyle bölgenin çekim alanına dönüştürülmesi hedefleniyor. Ali Korkut, benzer çalışmalarla şehrin doğusunun terk edilmişlik duygusundan kurtarılacağını ifade ederek "Bölge adeta harabe bir havaya sahip. Çevrede çok değerli tarihi eserlerde mevcut. Ancak yıllarca şehir batıya doğru kayarken, ana kent alanı terk edilmiş. Hizmet alamamış, yenilenememiş. Böyle bir anlayışla ulaşılacak nokta tıkanmaktır. Görev yapan yönetimler sıkıntıya girmemiş, bir kısmı tarım arazisi olan alanları imara açmış. Böylece şehri iki türlü zarar verilmiş. Çabamız yılların olumsuzluklarını doğru hamlelerle şansa dönüştürmek" şeklinde konuştu.



Kırıkhan Olay


Geri Dön