24 / 12 / 2024

Esaslı onarım nedir?

Esaslı onarım nedir?

Esaslı onarım nedir? Esaslı onarım sebebiyle tahliye nasıl yapılıyor? Ev sahibinin ve kiracının esaslı onarım hususundaki hakları nelerdir? İşte 6098 sayılı Borçlar Kanununda bulunan esaslar...



Esaslı onarım nedir?

Esaslı onarım, yapılardaki taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler olarak tanımlanıyor. Örneğin, pencere tabanının indirilmesi kapıya dönüştürülmesi, pencere ve kapılar gibi yerlerin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi gibi bina görünümüne etki eden işlemler olarak karşımıza çıkıyor.


Kiracı ve ev sahibi ilişkilerini düzenleyen 6098 sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine göre ev sahibi kiracısından; yeniden inşa veya esaslı onarım sebebiyle tahliye isteyebiliyor.


II. Dava yoluyla

1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Yukarıda belirtilen esaslı onarımın söz konusu olması durumunda, dava yolu ile kiracıdan evi tahliye etmesi isteniyor.


Ev sahibi tahliye hakları!


Geri Dön