Onarım uygunluk belgesi nedir?
Onarım ön izin belgesi; Tadilat ve tamiratların içeriğini belirten, uygulamadan önce KUDEB tarafından verilecek belgeye deniyor. Peki, onarım uygunluk belgesi nedir? Onarım uygunluk belgesi, nereden alınır?
Onarım uygunluk belgesi nedir?
Onarım ön izin belgesi; Tadilat ve tamiratların içeriğini belirten, uygulamadan önce KUDEB tarafından verilecek belgeye deniyor.
Onarım uygunluk belgesi ise, tadilat ve tamiratların onarım ön izin belgesine uygun tamamlandığına dair ilgili idare tarafından verilecek belgeyi ifade ediyor.
Kullanma izin belgesi de yapının inşaatı ya da onarımının koruma bölge kurulu kararları doğrultusunda yapıldığının saptanmasından sonra, ilgili idare tarafından verilecek belgeye deniyor.
Yönetmelikte yer alan esaslara göre; tadilat ve tamirat uygulaması tamamlandıktan sonra, yapılan uygulamalar KUDEB uzmanlarınca incelenir. Uygulama, izin belgesi doğrultusunda tamamlanmış ise onarım uygunluk belgesi düzenlenir.
Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan uygulamalarda esaslı onarım gerektiğinin tespit edilmesi halinde uygulama durdurulur ve konu belgeleriyle birlikte koruma bölge kurulu müdürlüğüne bildirilir.
Taşınmaz kültür varlığı parseline bitişik parsellerde ve koruma alanları ve sit alanlarında yer alan ve yürürlükteki mevzuata göre ruhsatı bulunan tescilsiz yapılardaki tadilat ve tamiratlarda bu maddenin (a) bendi kapsamında gerçekleştirilir.
Koruma amaçlı imar planı bulunmayan sit alanlarında tadilat ve tamiratlar ve dışında tüm uygulamalar için koruma bölge kurulundan izin alınması zorunludur.
Koruma bölge kurulları tarafından onaylanmış rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine aykırı uygulamalar KUDEB tarafından koruma bölge kurulu müdürlüğüne bildirilir. Koruma bölge kurulundan karar gelinceye kadar onarım uygulaması KUDEB tarafından durdurulur.
KUDEB nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com