02 / 05 / 2024

Esenler kentsel dönüşüm maliyeti 1.5 milyon TL!

Esenler kentsel dönüşüm maliyeti 1.5 milyon TL!

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Güzel Esenler Projesi çerçevesinde dağınıklığı toplamak binaları güzelleştirmek amacında olduklarını belirterek, ''Bu projenin 1.5 milyon lira maliyeti var, ancak projeyi sponsor yapıyor sadece yüzde 20'sini vatandaş



Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kentsel Dönüşüm Yapı Yenileme Kredisi protokolü imza töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Adnan Bali, Kentsel Dönüşüm Yapı Yenileme Kredisi'ndeki faiz oranlarının henüz netleşmediğini belirterek, ''Ancak, şu an birleşik olarak fon desteğinden sonra yüzde 6'nın biraz üzerinde, bir faiz olacak. O da aylık 0.55 gibi bugün piyasada asla mümkün olmayacak oranlara inmiş oluyor. Morgage kredisinden yüksek değil. Potansiyeli ise 20 yılda 500 milyar liralık bir dönüştürme olarak topluca bir değerlendirme var'' dedi. 

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da kredilerin hangi koşullarda kullanılacağı yönündeki soruya şöyle cevap verdi: 

''Kanun kapsamında yerin ve yapının riskli olarak belirlenmiş olması ön koşuldur. Konuyla ilgili rapor düzenlenecek. Bina riskli tanımlamasına girecek. Kredi sonra başlayacak. Türkiye'de kentsel bina riskli yapılanması tanınması halinde devlet hem kira yardımı yapacak, hem de fon yardımı ve taşınma yardımı yapacak. Bankayla yapılan işlemde böyle bir fonlama yaparken devlet faiz desteği verecek. Aynı zamanda devlet buradan çıkanlara yeni inşaatına dönünceye kadar kira yardımı yapacak. Esenler'de 26 bin bina var. Kaç tane riskli varsa hepsini kapsıyor. Bu modelle yapacağımız binalar enerji verimliliği, geri dönüşüm, bu sistemler hepsi kurulacak. Bundan sonraki binalarda geri dönüşüm sistemi mutlaka olacak. Kira yardımı da ortalama 500 hibe şeklinde yapılacak'' 

Göksu, bugün bir gazete yayımlanan ''Potemkin Mahallesi'' başlıklı haberdeki iddialarla ilgili soruya da ''Binalar yıkık değil, düşünün ki tarihi yarımada bu yoldan geçiyor. Dünyanın her tarafından buraya turist geliyor. Hava alanından tarihi yarımadaya girerken turistler ya da misafirler sağına ve soluna baktığınız zaman, dış cepheleri kirlenmiş antenleri, çıkış kablolar sağa sola sallanmış bir binadan mı geçmesini isteriz. Yoksa böyle giydirilmiş güzel binalar arasından mı geçmesini isteriz. Güzel Esenler Projesi çerçevesinde dağınıklığı toplamak binaları güzelleştirmek amacımız. Bu projenin 1.5 milyon maliyeti var, ancak projeyi sponsor yapıyor sadece yüzde 20'sini vatandaştan alıyoruz'' şeklinde cevap verdi. 

AA


Geri Dön