28 / 04 / 2024

Esenyurt Belediyesi'nin banka hesaplarına haciz mi kondu?

Esenyurt Belediyesi'nin banka hesaplarına haciz mi kondu?

Kamu yararına hizmet sağlayan firmaların borcunu ödemeyen Esenyurt Belediyesi, alacakların icra yoluyla tahsilini engellemek amacıyla gelirlerini hukuksuz bir şekilde oluşturduğu “kamu yararına hesaplara” aktardığı ileri sürüldü...



Kamu yararına hizmet sağlayan firmaların borcunu ödemeyen Esenyurt Belediyesi, alacakların icra yoluyla tahsilini engellemek amacıyla gelirlerini hukuksuz bir şekilde oluşturduğu “kamu yararına hesaplara” aktarıyor.

Yeni Şafak'ta yer alan ahbere göre; bu sebeple kamu hizmeti gören firmalar, “kamu yararına hesap” bahanesiyle mağdur edildiği gibi, belediye de milyonlarca TL'lik faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor.

Esenyurt Belediyesi’nin mağdur ettiği firmalardan birisi de Yeşil Adamlar Atık Yönetimi A.Ş oldu. Geçmiş dönemde açılan çevre temizliği ve çöp toplama ihalesini alan firma, 3 belediye başkanı değişmesine rağmen kamu yaranına hizmetini kesintisiz şekilde sürdürdü. 2019 Mart seçimleri araya girdi ve belediye el değiştirse de firma aldığı ihalenin gereğini yerine getirerek hizmet sağlamaya devam etti. 

FİRMAYA HİÇ ÖDEME YAPILMADI

Ancak CHP’li belediye, geçmiş dönemden kalan borcu ödemediği gibi kendi döneminde verilen hizmetlerin ödemelerini de firmaya yapmadı. Firma ise hizmeti sağlayabilmek için kendi kasasından harcamalar yaptı, onlarca işçinin maaşını ödedi. 2019 Eylül'de ihale süresi bitti. Yaklaşık 100 milyon TL alacağı olan firma, tahsilatta sıkıntı çektiği için tekrar ihaleye katılmadı. Yeni ihaleyi rekabet ortamı olmadan yarışa tek başına giren firma aldı.

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Belediyeden olumlu hiçbir adım atılmayınca Yeşil Adamlar Atık Yönetimi A.Ş, kesinleşen alacaklarını tahsil etmek için icra takibi başlattı. Belediye sözlü alarak alacakları kabul edip 18 ay içerisinde borcun ödenebileceğini taahhüt edince firma yeni yönetime ödeme fırsatı tanımak için işlemleri iptal etti. Kendine yakın müteahhitlere ödemeleri gerçekleştiren belediye, Yeşil Adamlar Atık Yönetimi A.Ş’ye aylarca hiçbir ödeme yapmayınca belediyenin hesaplarına tekrar haciz kondu.

HUKUK OYUNU TUTMADI

Bundan sonra hukuk oyunları devreye girdi. Belediye tahsilatı engellemek için tüm hesaplarını haciz işlemi uygulanamayan ‘kamuya tahsisli hesaba’ çevirdi ve bunu ilgili bankalara bildirdi. Fakat belediye sadece vergi, resim ve harç gelirlerini icradan koruyabileceği hesaba başka gelirleri de aktarınca hesap ‘kamu yararına hesap’ olarak kullanılmadı. Banka firmanın talebini haklı bularak hesaba da haciz koydu.

‘DUYGUSAL’ KARARLAR!

Tüm bu sürece rağmen hesaplarında icra borcunu ödemeye yeter parası olduğu halde ödemelerini gerçekleştirmeyen belediye kamuyu zarara uğrattı. Belediye icra borçlarını ödemek yerine “duygusal” davranarak kendine yakın müteahhitlere ödeme yaparak kamunun faiz yükü altında ezilmesine sebep oldu. Belediye, haciz işlemini kaldırmak ve paranın tahsilatını engellemek için ‘kamu yararına hesap’ konusunu yargıya taşıdı. Ancak belediyenin önlem talebini mahkeme onaylamadı.

KAMU YARARINA HESAP DEĞİL KARMA HESAP

Ayrıca mahkemenin belirlediği bilirkişinin düzenlediği raporda hesaptaki 48 farklı gelir kaleminin kamu geliri olmadığı belritildi. Ayrıca hesabın ‘kamu yararına hesap değil ‘karma hesap’ olduğu tespit edildi, hesapta kamu geliri olmayan binlerce hareket olduğu da belirlendi. 

İCRA DAİRELERİ KANUN TANIMIYOR

Esenyurt belediyesinin gerçeğe aykırı “kamu yararı” kararı almak suretiyle hem icra işlemlerine engel olduğu hem de kamuyu faiz zararına soktuğu bilirkişi raporu ile belirlendi. Fakat bu kez de dosyaya bakan İcra Dairesi engel çıkardı. Hukuken ‘kamu yararına hesap’ sayılamayacağı halde icra işlemi bir türlü yapılamadı. 

BORÇ 35 MİLYON LİRA ARTTI

Hem İcra Dairesi hem Esenyurt Belediyesi’nin keyfi tutumu, kamunun faiz yükünü her dakika çoğalttı. Belediyenin 100 milyon TL olan alacağı 1,5 yılda kamuya 25 milyon faiz ve 10 milyon harç olmak üzere toplam 35 milyon ek yük getirdi. Esenyurt Belediyesi’nden benzer şekilde çok sayıda firmanın 200 milyon TL'yi geçen alacağı olduğu, bunun kamuyu her yıl 70 milyon TL zarara uğrattığı ifade edildi. 

İcra daireleri Yargıtay kararını hiçe sayıyor

Kamu adına iş ve hizmet veren firmalar, belediyelerin keyfi tutum ve mevzuat oyunları sebebiyle zor durumda kaldı. Belediye Kanunu’nun 15. Maddesi’nde belediyelerin bir takım gelirleri korunuyor. Maddede resim, harç ve vergi geliri ile fiilen kamu hizmetin de kullanılan gelirlerin haczedilemeyeceği ifade ediliyor. Yargıtay ise bu maddeye vergi, resim, harç veya bu hükümde olmayan tüm gelirlerin haczedilebileceğine hükmederek sınır koyuyor. Faakat bu sınırlamaya rağmen, 15.madde bazı belediyeler tarafından istismar ediliyor. Belediyeler tüm gelirlerini kamu yararına açılan hesaplara aktararak kamu hizmeti gören firmaların alacaklarını icra yolu ile takibi engelliyor. İcra Daireleri de bu oyuna dahil oluyor. Daireler, Yargıtay’ın açık kararına rağmen bu hesapların kamu yararına açılıp açılmadığın bakmadan haciz taleplerini reddediyor. Bu tutum yüzünden firmalar yıllarca ödeme alamamam tehlikesi ile karşılaşıyor.


Geri Dön