04 / 05 / 2024

Esin kaynağını yaşamdan alan projeler!

Esin kaynağını yaşamdan alan projeler!

Dünyada adından söz ettiren projeler artık yaşam kaynağını hayattan alıyor



Kimisi Moğol halk danslarından temel alıyor, kimisi ise Thames Nehrinin kıvrımlarından esinlerenek nehir üzerinde alışveriş imkanı sunuyor

Ortadoğu'nun parlayan yıldızı olacak
Orta Doğu'nun parlayan yıldızı Abu Dabi'de Omiros One Mimarlık tarafından yapılan The Yas Island projesi çölün kenarındaki en renkli projelerden biri olacağa benziyor. İçerisinde F1 konseptli bir binanın da yer alacağı projenin mimarı Omiros Emmanouilides projeyi 'dinamik ve akıcı formların hakim olduğu bir yapı' olarak tanımlıyor. İçerisinde 5 yıldızlı bir yat kulübü, restoran, bar ve sosyal ve eğlence alanlarını yanı sıra 45 metrelik bir gözetleme kulesi de bulunan YAS projesi Ortadoğu'nun en lüks marina projelerinden biri de olmayı hedefliyor. 2009 yılı Ekim ayında tamamlanan projenin dışarıdan en ilgi çeken yanı ise kristal LED ışıklarıyla aydınlatması. Proje bu kasım ayından itibaren ise F1, Grand Prix gibi büyük organizasyonlara da ev sahipliği yapacak.

Dalga ile hareket eden köprüde alışveriş keyfi
Westminister Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden James Gardener, Londra'daki Thames Nehri üzerinde bir köprü için çizdiği projeyle daha şimdiden mimarlık literatürüne geçti. Suyun üzerinde havada kalan beyaz elementlerden oluşan proje sıradan bir köprü imajından çok uzakta. Hep alıştığımız statik köprüden çok uzakta olan köprü dalga ile hareket etme özelliğine de sahip. Yüksek Dalga Caddesi (High Tide Street) adı verilen bu konsept Londra'nın kuzeyinde Woolwich'ten güneyinde Silvertown'a kadar geniş bir alanı kapsıyor. Araç trafiğine kapalı olacak konsept projenin içerisinde balık pazarı ve deniz konseptinin olduğu mağazalarda restoranlara kadar sosyal donatı alanlarıyla dolması planlanıyor. Bir anlamda nehrin üzerinde yapay bir ada köprü yapmayı hedefleyen bu proje Londra'ya yeni bir bakış açısı kazandırmaya hazırlanıyor.

Moğol halk dansından esinlenilerek yapıldı
Bir teması ve mimari bir bakış açısı olan projeler artık sadece dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan değil gelişmemiş ülkelerinde de yer buluyor. Moğolistan'ın güneybatısında yer alan Kaokaoshina bölgesindeki Ordos şehrinde Cannon Mimarlık tarafından hayata geçirilen proje ile bölgeni turistik bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor. İçerisinde konutların yanı sıra konser salonu, restoran, hastane gibi imkanların da bulunacağı proje şehrin bir sembolü haline gelecek. Moğolistan'ın yurtdışına açacak ilk proje olacak olan Ordos, geleneksel Çin halk danslarındaki kol hareketlerinden esinlenerek hayata geçirildi.

Kahire'nin izole apartmanları
Mısır'ın başkenti Kahire, şimdiye kadar pekçok lüks proje ile gündeme geldi. Ancak lüks bir emlak projesiyle ilk defa gündeme geliyor. Nabil Gholam Mimarlık tarafından hazırlanan Cairo Eastown rezidans projesi aynı zamanda şehrin en yeşil projelerinden biri olması açısından da önem taşıyor. İzole yaşam fikrinden yola çıkan projede konut sahiplerinin balkon ya da teras gibi açık alanlarda birbirini görmeyeceği şekilde tasarlanan dış mimaride katlar arası geçişler ve girintili çıkıntılı mimari de projeye farklı bir anlam kazandırıyor. Bunun yanı sıra her bir apartman bloğu da birbirinden farklı özellik taşıyor. Ancak tüm dairelerin ortak özelliği yeşil bir ortak alana bakıyor olması. Binanın arka tarafından kalan binalar ise palmiye ağaçları ve projenin dış mimarisnde yer verilen iç. bahçelerle otoyoldan izole edildi.
Dilek TAŞ/Sabah Emlak


Geri Dön