18 / 05 / 2024

Eşine ev alma, ceza yersin!

Eşine ev alma, ceza yersin!

Eşine, çocuğuna ev, otomobil almak çevremizde övünülecek bir davranış olsa da bu övünmenin bedeli aslında çok ağır. çünkü eğer parayı siz veriyorsanız eşiniz ya da çocuğunuz bedava mülk edinmiş ve suç işlemiş sayıldığından cezayı da yiyor



Üstelik cezanın miktarı da hiç hafif değil. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre mülkün hangi nedenle olursa olsun ivazsız (karşılıksız) bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi.

Miras kalan evin vergisi yüzde 1 ile 10 arasında iken, bağışlanan evin vegrisi yüzde 10 ila 30 arasmda. Ancak aynı kanunda 'Bağışın ana, baba, eş ve çocuklarından yapılması halinde bu oranın yarısı ödenir' deniliyor. Bu durumda eşine hediye ev alan vatandaşın eşi evin değerine göre yüzde 5 ile 15 arasında vergi ödemek zorunda.

Peki bu vergiyi ödememe şansı var mı Bazı uzmanlar Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi gereği, evlendikten sonra edinilen mal varlığının ortak olmasından yola çıkarak Maliye'nin ceza kesmesi halinde mahkemeye gidilmesini savunuyor. Ancak ceza kesilmesi halinde daha basit bir yöntem de var. Eğer böyle bir durumda Maliye ile karşı karşıya kaldığınızda 'Eşim hediye aldı' yerine 'Eşimden borç aldım. Daha sonra ödeyeceğim' şeklinde savunma yapılarsanız Maliye bu cezayı kesemiyor.
Habertürk/Rahim AK


Geri Dön