27 / 04 / 2024

Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi'nde sona gelindi!

Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi'nde sona gelindi!

Van'da DAP, DAKA ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi'nde sona gelindi...



Van'da Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen  "Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi"nde sona yaklaşıldı. 

Eski Van şehrinin mimari dokusu ve sosyal yaşamının detayları anismasyon filmlerle anlatılacak. Projenin son aşamalarının görüşülmesi kapsamında DAKA Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda, hazırlanan animasyon filminin detayları üzerinde konuşuldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, "Eski Van şehrinde mekanları yaşayan birer tarih haline getirmek noktasında alanlar belirledik. Paydaşlarımızla mutabakatı sağladıktan sonra bu alanları yapmayı planlıyoruz. Bu yapıları yaptıktan sonra Van'a gelen bir turistin eski Van şehrini gezerken sadece toprağa gömülü, harabe olmuş bir şehri görmekle yetinmemesi için bazı seyir teraslarıyla, oturup çay içebileceği mekanlarla entegre bir adım daha ileri götürmek istiyoruz. Urartu Yürüyüş Koridoru ismi altında yaklaşık 3 günlük bir rota belirledik. Hem yürüyüş hem de bisiklet yolu olacak. Bu proje sadece Van'ı değil Van havzasını da etkileyecek" diye konuştu.

Projenin özellikle mimari, dini eserler ve kamu binalarının modellemesini içerdiğinden bahseden Proje Koordinatörü ve Van Kalesi Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan,  "Projede tamamen arkeolojik kazılar, görsel bilgiler, veriler ve arşiv kaynaklarından yararlanıldı. Bu animasyonu farklı kılan aslında tamamen akademik bir altyapı üzerinde inşa edilmesidir. İnsanlar Van'a geldiğinde eski Van'ın nasıl bir kent olduğunu tasavvur edemiyorlardı. Bu bizim için bir başlangıçtı. Eski Van şehrini ortaya çıkarırken her aşamasında heyecanlanıyoruz." dedi.


Geri Dön