İhale

"Eskişehir yüzünü batıya çevirdi"

Konut sektörün altın çağını yaşadığı yıllar olan, 2005 ve 2006 yılları, Eskişehir'deki konut piyasasını da olumlu yönde etkiledi

Bir öğrenci şehri olan Eskişehir'de bu tarihler arasında talep doğrultusunda 1+1 dediğimiz stüdyo dairelerin üretimi de arttı. Kısaca 2005 ve 2006'da  tüm piyasalardaki olumlu hava, birçok ilde olduğu gibi şehrimizde deki gayrimenkul sektörüne altın çağını yaşattı. Ne var ki; 2007 ve 2008 yıllarında bankaların konut kredi faiz oranlarının değişkenlik göstermesi, Cumhurbaşkanlığı ve ardından gelen genel seçimlerden sonra piyasalarda yaşanan belirsizlikten dolayı sektörümüz bir anda durma noktasına geldi. 2007 ve 2008 yılındaki bu durağanlık halen daha sürmekte. Bu belirsizliğin ne kadar süreceği ise şuan bir muamma. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Eskişehir büyümeye devam ediyor.
Eskişehir, gelişme aksı açısından yüzünü batıya doğru çevirmiş dirimde. Şehir, batıya doğru büyüyor.  Eskişehir'de değerlenen bölgelerin başında Tepebaşı Belediyesi sınırlarında bulunan Batıkent Mahallesi ve Zincirlikuyu Mahallesi geliyor.
Bu bölgelerdeki imarlı arsaların dönümü 50 bin liradan başlayıp, 200 liraya kadar çıkabiliyor.  Buralardaki imarsız arsaların dönümü ise 3 ila 30 bin lira aralığında fiyatlarla alıcı bulabiliyor.  Bu bölgelerdeki konut ve işyeri fiyatlarında ise 2005-2006 yıllarındaki fiyatlara oranla  yüzde 30 oranında bir artış olduğu görülmekte. Odunpazarı bölgesinde ise Vişne Evleri değer kazanmakta. Şehrimizde de değer kaybeden bölge yok diye biliriz. Bu bölgelerde ise arsa, konut ve işyeri fiyatların yerinde sayıyor. Fiyatlarında bir artış veya azalış olmadı. 
Eskişehir'e son dönemlerde yatırım yapan grupların başında Yapı Kredi Koray ve Kılıçoğlu Grubu'nu sayabiliriz.

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik/Ekonomist