Kent Haberleri

Eskişehir'de 20-25 bin binanın acilen yenilenmesi gerekiyor: Olası depremde yıkım olacak caddeler tek tek açıklandı!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç,   Eskişehir'de 20-25 bin binanın acilen yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti ve yıkım beklenen caddeleri açıkladı. İşte ayrıntılar...

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç,  katıldığı bir programda riskli binalar ve kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Belediyelerle imzaladıkları protokol çerçevesinde Eskişehir’de 22 bin binayı incelediklerine dikkat çeken Orkun Kılıç, protokolün dört etaptan oluştuğunu ve ikinci etapta 28 bin binayı inceleyeceklerini dile getirdi. 

EEskişehirnet'ten Meltem Karakaş'ın haberine göre; İMO Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, "İkinci etap olan 28 binlik binaya başladık. Bizim protokolümüz dört etaptan meydana geliyor. Dört etapta Eskişehir’in bütün binalarını inceleyip tamamlamayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Protokol çerçevesinde hep yanlış anlaşılan bir noktanın olduğunu aktaran Orkun Kılıç, "Bizim çalışmamız bina özelinde. Bu bina depreme karşı risklidir, yıkılması lazım ya da sağlamdır, hiçbir problemi yok diyebilen bir çalışma değil. Kaldı ki bir bina için depreme karşı dayanıklıdır ya da dayanıksızdır demek bizim performans analizi şeklinde  isimlendirdiğimiz ciddi bir zaman maddiyat isteyen bir çalışma. Bu şekilde bir çalışmayı bütün binalara uygulamanız mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

Kılıç, bunun için mühendisliğin başka bir parametreleriyle devreye giren bir durum olduğuna vurgu yaptı ve "O da şu: 6306 sayılı kanun ekinde yer alan hızlı değerlendirme yöntemi mevcut, biz bunu yapıyoruz" dedi. 

ESKİŞEHİR'DE EN RİSKLİ YERLER AÇIKLANDI

İMO Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir’de olası bir depremde yıkım bekledikleri caddeleri de tek tek açıkladı. 

"Bizim riskli olduğunu düşündüğümüz birkaç dönüm noktası bulunuyor. Örneğin 1999 yılından önce nervürlü demir kullanımı ve hazır beton kullanımı yok. 1998 yılında yayınlanmış deprem yönetmeliği bulunuyor. Biz 1999'u milat şeklinde kabul ediyoruz. Eskişehir’de İnşaat Mühendisleri Odası o dönemki yönetimi belediyelerle gerçekleştirdiği protokoller sayesinde o yıllarda İnşaat Mühendisleri Odası demir kontrolleri de gerçekleştiriyor. Bu çok güzel bir durum Eskişehir için" açıklamasını yapan Orkun Kılıç, 2002'de de pilot il olarak yapı denetim sisteminin devreye girdiğine, yapı denetim sistemimin devreye girmesini de milat şeklinde kabul ettiklerine dikkat çekti. 

Kılıç, 2007'de yeniden bir yönetmeliğin gündeme geldiğini, 2018'de de yine deprem yönetmeliğinin güncellendiğini anımsatarak, "Bunların arasında en riskli 1999 yılı öncesi diyebiliriz, altında dükkan bulunan dolayısıyla düzensiz, yumuşak kat olan yapılar riskli diyebiliriz. Alüvyon zeminde yer alan binalar riskli diyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

"Eskişehir’de Öğretmenler Caddesi, Atatürk Caddesi, Kızılcıklı Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, Sivrihisar Caddesi gibi bizim aslında ana arterlerimizi meydana getiren oradan Yunus Emre Caddesi gibi deprem esnasında buraları geçiş yolu olarak kullanmamız gereken ana caddelerde ciddi yıkımlar olacağını tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu ve buraların incelenmesi gerektiğine, bunun buradaki bütün binaların yıkılacağı anlamına gelmediğine ancak iki binanın yıkılıp caddeyi kapatmasının bile faciaya neden olabileceğine dikkat çekti. 

ESKİŞEHİR’DE 20 İLE 25 BİN ARASI BİNA ACİLEN YENİLENMELİ 

Eskişehir'in pek çok şehire göre daha iyi durumda olduğuna da değinen Kılıç, açıklamasında, bunun rehaveti getirmemesi gerektiğine, çünkü fazlasıyla riskli binanın olduğuna da vurgu yaptı. 

"Bitişik nizam imar planının olmaması gerek. Orada inşaat yapmak da oldukça zor. Bitişik nizamın kaldırılması gerekiyor. Bitişik imar olan adalarda imar planı revizyonlarına gidilerek bu adalardaki vatandaşlarla anlaşıldığı taktirde ekstra bir kazanımlar da erebilirsek buradaki insanlar konutlarını birleştirip tek bir bina yapayım ve o haklardan faydalanayım der" diyen Kılıç, çok ayrıntılı bilimsel bir çalışmaya dayanan rakam olmadığını belirterek, riskli bina sayısını açıkladı. 

Kılıç, Eskişehir'de 100 bin civarında bina olduğunu söyledi ve "Bunların tahminen 20 ile 25 bin arası acil yenilenmesi gereken binalardır" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Galatasaray’dan deprem bölgesine 300 yeni konut müjdesi!

4.4 şiddetinde deprem oldu, uzman isim il il uyardı: Maraş deprem kümesi gibi büyüyecek! Stres transfer ediliyor!

Kentsel dönüşümde devrim gibi bir dönem! Dönüşüm süreci hızlanıyor!