27 / 04 / 2024

'Eskişehir’in şehir merkezinde zemin zayıf, kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!'

'Eskişehir’in şehir merkezinde zemin zayıf, kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!'

Deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, kentteki binalara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 



İnsanları depremin değil dayanıksız yapıların öldürdüğünü ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, Türkiye’nin birinci önceliğinin deprem olması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Naci Görür, aralarında Eskişehir’in de yer aldığı birçok kentin kaderinin 6 Şubat'ta meydana gelen kentler gibi olacağını söyleyerek, Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekmişti. 

Eskişehir.net'in haberine göre, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir’de eski binaların çok olduğunu ifade ederek kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, Eskişehir’in şehir merkezinde zeminin zayıf olduğunu ve yüksek katlı, eski konutların da şehir merkezinde olduğuna dikkati çekti.

İLK ÖNCELİK DEPREM OLMALI

Eskişehir’de eski ve yüksek katlı binaların şehir merkezinde yoğunlaştığına vurgu yapan Kılıç, “Eskişehir’in şöyle bir dezavantajı var" diyerek, "Eskişehir’in eski yapıları, yüksek katlı yapıları maalesef şehir merkezinde yoğunlaşmış durumda" şeklinde belirtti.

Öte yandan şehir merkezindeki zemin durumunda zayıf olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Deprem binaya gelen ekstra bir kuvvet. Siz bu binayı doğru mühendislik hizmeti ile ekstra kuvvete göre yaparsanız depremde bina yıkılmaz, ki Japonya’da görüyoruz. Çok büyük deprem oluyor ama binalar yıkılmıyor" dedi.

Deprem yıkılıyor ülkemizde de ama her bina yıkılmadığını söyleyen Kılıç, "Dolayısıyla biz burada şunun bilincine varmamız gerekiyor. Deprem değil binalar öldürüyor. Eskişehir’e baktığımızda kent merkezindeki binalar yüksek katlı binalar ama bunların eski tarihli olanları ciddi bir risk taşıyor. Tabi bütün eski yapılar risklidir anlamına gelmez. Bütün yeni binalar sağlamdır anlamına da gelmez. Ama acilen çok ciddi bir yaklaşımla bu binaların tespit edilip, özellikle yoğunlaştığı mahallelerde, caddelerde bir kentsel dönüşüm çalışmasıyla bu binaların yenilenmesi şart. Türkiye’nin birinci önceliği olması gerekiyor” diye değerlendirdi.

TOKİ'den Erzincan'a yeni proje geliyor! 

Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün: İmar rantı vergilendirilsin!


Geri Dön