Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün: İmar rantı vergilendirilsin!
Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, konut fiyatlarındaki fahiş artışların sebebinin rant olduğunu belirtti ve 'İmar rantı vergilendirilsin' önerisini sundu. İşte Ün'ün o açıklaması...
Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31’inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunda imar rantı ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
Sema Silkin Ün, sık sık Ak Parti'nin betona yatırım yaptığının gündeme geldiğine dikkat çekti ve bunun doğru olduğunu söyledi. Ün, "Peki, madem bu kadar betona yatırım yapıldıysa milletimiz barınma sorununu, konut sorununu neden yaşıyor?" sorusunu yöneltti.
VATANDAŞLAR EVLERİNİ SATIYOR, KİRACI OLUYOR
Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, yaptığı açıklamasında, işin özetinin, üst gelir grubu için lüks konut üretiminden vazgeçilmesi ve orta gelir grubuna konut üretilmesi olduğunu, ancak bunun yapılmadığını vurguladı.
Konut sorununun en yoğun olduğu son iki senenin verilerine göre, Türkiye bazında fazlalık konut sayısının tam 1 milyon 800 bin olduğunu aktaran Ün, kiracılık talebinin ise yüzde 21'den yüzde 26'ya yükseldiğini açıkladı.
Ün, ekonominin bozulması sebebiyle vatandaşların ekonomisinin de bozulduğuna dikkat çekerek, "Vatandaşlar evlerini satıp kira talebinde bulunmuş" dedi.
2'NCİ KONUTTAN FAZLASI VERGİLENDİRİLMELİ
Sema Silkin Ün, parası olan yatırımcıların ise yükselen konut fiyatları sebebiyle ev alımını bir yatırım aracı hâline dönüştürdüğünü yani gayrimenkule yöneldiğini vurguladı.
Açıklamasına konutların belirli ellerde biriktiğini belirterek devam eden Ün, "İhtiyaç sahibi konut bulamazken, 10 adet evi olan, 20-30 ev sahibi olmuş. Yoksulun barınma ihtiyacını eğer sermayedarın biri gelip satın alıyorsa bunun önüne geçecek olan adil bir vergilendirme olur" diye konuştu.
Ün, 1’inci, 2’nci konutların ihtiyaç olabileceğine dikkat çekerken, "Buna vergilendirme yapılmayabilir ama bunun üzerindekiler yatırım aracı haline gelmiştir, bunlar devasa şekilde vergilendirilmelidir yani barınma ihtiyacının gasbına izin verilmemeli, topladığı vergilerle de dar gelirliyi ev sahibi yapmak için politikalar hayata geçirilmeli" açıklamasında bulundu.
Bu yapılmadığı için beton desteğinin ranta gittiğinin altını çizen Ün, dar gelirliye girmediğini belirtti.
İMAR RANTI VERGİLENDİRİLMELİ
"Yapmanız gereken, artı konut değil mevcudu adil şekilde dağıtmaktır; yapmanız gereken, ülkeyi imtiyazlı yüzde 20’lik azınlığın birbirine konut alıp sattığı bir ülke olmaktan çıkarılması" açıklamasını yapan Sema Silkin Ün, işe zaman kaybetmeden, siyasi etik yasasını bu Meclise getirip imar rantının vergilendirilmesinden başlanması gerektiğini söyledi.
“Malı öyle bir paylaşın ki sadece bir zümre arasında dönüp dolaşan bir meta hâline dönüşmesin” ayetine dikkat çeken Ün, 200 kez İhale Yasası değiştirilmesinin, sermaye sahiplerine hibe gibi kredi verilmesinin, nassı suistimal ederek ülkeyi faiz batağına sürüklemenin sorumluluğu olduğunu dile getirdi.
2010'da İstanbul'da konut sahibi olmak isteyen bir asgari ücretlinin 340 ay çalışması gerektiğini anımsatan Ün, şimdi ise beş asırlık bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi ve "Eğer böyle bir süreye ihtiyaç varsa bu vicdandan ve akıldan yoksun politikalar sebebiyle oluşuyor" dedi.
Ün, söz konusu açıklamasını "Mecliste vergileri, istisnaları konuşalım, bunlarla ilgili yasaları konuşalım; daha fazla rantı teşvik eden değil ranta mani olan yasaları konuşalım, emekçilerimize nefes aldıracak yasaları konuşalım" diyerek tamamladı.
Borsa yatırımı nasıl sonuç verir? Borsada para nasıl kazanılır?