Esnaf paketi TOKİ'nin imkanlarından faydalanacak!
Nihat Ergün, esnaf planı için bu yılın bütçesine ek tedbir gerekmediğini belirtti
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın uygulanacağı 2 yıl için ilgili kurumların 2 milyar liralık harcama yapmasının öngörüldüğünü bildirdi. Ergün, esnaf planı için bu yılın bütçesine ek tedbir gerekmediğini belirtti
Ergün, CNBC-e ve NTV ortak canlı yayınında yaptığı konuşmada, paketin istihdama katkısına yönelik soruya karşılık, paketin yaklaşık 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarın iş hacminde genişleme yaratacağını belirterek, "En azından 1 milyonluk yeni istihdam meydana getirebilecek potansiyeli var" dedi. Ergün, küçük işletmeleri orta boy işletmelere dönüştürmek istediklerinin altını çizdi. Strateji kapsamında kümelenme ve ortaklık faaliyetlerine ağırlık verileceğini, TOKİ'nin imkânlarından yararlanılarak ihtisaslaşmış "küçük sanayi siteleri" kurulacağını ifade eden Ergün, eylem planının takvime bağlı olduğunu, sürecin iyi takip edileceğini kaydetti.
Ergün, bir başka soru üzerine, paketin kayıtdışılık ile mücadeleye de katkı sağlayacağını belirterek, esnaf ve sanatların, meslek odalarına kayıtlarının bu alanda önem taşıdığını, ilgili kurumlarla yapılacak protokollerle esnafların oda kayıtlarını daha sıkı hale getireceklerini söyledi.
Milliyet
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Değişim, dönüşüm ve destek
Resmi verilere göre, Türkiye çapında 1 milyon 912 bin esnaf bulunuyor. Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde en az 10 milyonluk bir kitle söz konusu.
Kriz sürecinde daralan talep ve ağırlaşan rekabet şartları yüzünden zor bir dönemden geçen bu kesime dönük olarak kapsamlı bir eylem planı hazırlandı. Planın özü 3D: Değişim, dönüşüm ve destek.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan ve son şekli verilen"Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın ayrıntılarını Başbakan Tayyip Erdoğan açıkladı. İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde yapılan tanıtım toplantısında, konuyla doğrudan ilgili bakanlar da hazır bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra esnaf birliklerinin yöneticileri de oradaydı.
Strateji belgesi ve eylem planı yedi ana önceliği içine alıyor. Detaylarda ise 30 ayrı tedbir söz konusu. Bunların gelecek yılın sonuna kadar hayata geçirilmesi öngörülmüş. Başta Sanayi Bakanlığı olmak üzere Maliye Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na, Hazine'den TOKİ'ye kadar pek çok kuruluş işin içinde ve sorumluluk üstleniyor.
Eylem planının öncelikleri şunlar: Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı, kümelenme ve ortak faaliyetlerin desteklenmesi, hukuki düzenlemelerin yapılması, esnaf ve sanatkarların AB programlarından yararlanmasının sağlanması.
Kredi şartlarının biraz daha iyileştirilmesi, vergi yükümlülüklerinin azaltılması önemli. Ve daha 30 konu var. Bunlardan bazıları esnafın uzun süredir çözüm beklediği konular.
Bununla birlikte, esnafı geleceğe hazırlayacak, ayakta kalmasını sağlayacak en önemli konu, yenilikçilik ve girişimciliğin desteklenmesi.
Kabul etmeliyiz ki, bazı özel meslek ve sanatlar dışında birleşme kaçınılmaz. Özellikle tedarikte, mal ve hizmet üretiminde, pazarlamada ve ürün geliştirmede güç birliği oluşturma veya kümelenme büyük önem taşıyor. Ve hemen her alanda kendini yenileme, değişim ve dönüşüm şart.
Birleşme konusunda KOSGEB de sorumluluk üstlenecek. Maddi destek de dahil olmak üzere çeşitli destekler sağlanacak.
Esnaf ve sanatkâra yönelik atölye, test analiz merkezi Ar-Ge merkezi vb. ortak kullanım alanları oluşturulacak. Küçük sanayi sitelerinin yapımı için TOKİ devreye girecek.
Esnafı yakından ilgilendiren ama paket dışında olan önemli bir konu da büyük marketlerle ilgili kanuni düzenleme. Bilindiği üzere, piyasalardaki hızlı değişim pek çok mesleği ya da işyerini ortadan kaldırdı. Dev marketlerin şehir içlerindeki rekabeti, küçük esnafı ciddi şekilde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Şehir içindeki en cazip noktaları kapatan alışveriş merkezleri ve dev marketler, hem küçük ölçekli esnafı zor durumda bırakmakta hem de şehir trafiğini altüst etmekte. Anadolu'da bile bir zamanlar "kapalı çarşılar" vardı, şimdi onların yerini alışveriş merkezleri alıyor.
O yüzden, pek çok ülkede korunduğu gibi Türkiye'de de küçük esnafı koruyan tedbirlerin bir an önce hayata geçmesi bekleniyor.
Çözümün üç ayağı var. Birincisi devlet, ikincisi odalar, üçüncüsü de esnaf ve sanatkârın kendisi. Herkesin, muhafaza edilmesi gerekenlerin muhafazasında, değişmesi gerekenlerin değişmesi, dönüşmesi gerekenlerin de dönüşmesi konusunda zamanında ve isabetli adımlar atması gerekiyor.
Açıklanan 3D eylem planı, sorunların çözümü için düğmeye basılmış olması açısından son derece faydalı. Esnaf camiası, atılan adımdan memnun görünüyor. Bundan sonrasını hep birlikte göreceğiz.
Kadir Dikbaş / Zaman