Ekonomi

Esnafa 100 milyarlık düşük faizli kredi fırsatı! 100 milyar krediye kimler başvurabilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 100 milyarlık esnaf kredi paketi merak konusu oldu. Erdoğan, yapılan düzenlemeyle birlikte esnafa 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 faizle kullandırılacak 100 milyar liralık bir kredi paketi açıkladı.Erdoğan, açıklamasında '60 ay vade ile yüzde 7 buçuk faiz oranıyla 100 milyar liralık bir kampanya başlatıyoruz' ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından esnaflara kredi destek paketini açıkladı.

Erdoğan, açıklamasında '60 ay vade ile yüzde 7 buçuk faiz oranıyla 100 milyar liralık bir kampanya başlatıyoruz' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları sonrası vatandaşlar ise kredi paketinin detaylarını araştırmaya başladı. Peki, bu kredi paketinin ayrıntıları neler? Kredi paketinde aylık ödeme miktarları ve şartları nasıl olacak?

Ekonomist Hikmet Baydar, esnaf kredi paketinin detaylarını CNN Türk canlı yayında anlattı.

Baydar 'Bu krediyle birlikte yeni kaynak paketi verildi. Kredi desteği dolasıyla 100 milyar lira esnafa can suyu olacak. Burada faiz oranında bir indirim de oldu. Faiz oranı yüzde 9,5 orandan yüzde 7,5'a düştü. Bu da son günlerdeki faiz indirimi politikalarıyla uyumlu bir hareket oldu' dedi.

HANGİ ESNAF KREDİ KULLANABİLECEK?

Öte yandan Baydar, daha önce bir kredisi olan esnafın kredi için tekrar başvurabileceğini söyledi. Ancak Baydar, iki kredisi olanın üçüncü bir kredi için ise başvuramadığını da belirtti.

Ünlü ekonomist limitlerle ilgili olarak da 350 binlerden 500 bine, 1 milyondan 1,5 milyona artırıldığının altını çizdi. Baydar, 'Taşıt fiyatlarının artmış olması nedeniyle de kredide olması gereken rakamlar tekrar enflasyonist baskılarda dikkate alınarak güncellendi' değerlendirmesinde bulundu.

ESNAF BU KREDİDE NE KADAR FAİZ ÖDEYECEK?

100 bin lira alan bir esnaf 60 ay içerisinde faiziyle birlikte toplam 125 bin lira ödeyecek

200 bin lira alan bir esnaf 60 ay içerisinde faiziyle birlikte toplam 250 bin lira ödeyecek

500 bin lira alan bir esnaf 60 ay içerisinde faiziyle birlikte toplam 624 bin lira ödeyecek

BAKAN NEBATİ NE DEDİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni kredi paketini Twitter hesabından şu sözlerle açıkladı:

"Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında esnafımıza ve sanatkarlarımıza toplamda 100 milyar lira tutarında kredi kullandıracağız. Esnafımızın hizmetine sunulacak bu krediler, 60 ay vadeye kadar uygun taksitlerle ve de yüzde 7,5 faiz ile kullandırılacak. Kredilerin şahıs üst limitlerini ise 500 bin liraya yükseltiyoruz. Buna ek olarak da İş yeri Edindirme ve Taşıt Kredi limitini de 1,5 milyon TL’ye yükseltiyoruz