Kira

Esnafın kira tepkisi: Destek şart!

Kovid-19 salgını önlemleri sebebiyle yaklaşık 3 aydır kapalı olan kafe sahibi Miraç İşleyen, düğünü için biriktirdiği para ile kira ödemek zorunda kaldığını söyledi...

Koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemler nedeniyle kafe, bar, restoran ve lokanta gibi işletmeler 20 Kasım 2020 tarihinden bu yana sadece paket servis yapabiliyor. Özgür Manşet'te yer alan habere gör; önlemlerden kaynaklı restoran ve lokantalar paket servislerle kısmı olarak iş yapabilse de bu durum kafeler için söz konusu değil. Paket servis yapamamaları sebebiyle iş yerlerini yaklaşık 3 aydır kapalı tutan Van’daki işletmeciler, alışveriş yapılan açık yerlere dikkat çekerek, çözüm beklediklerini belirtti.

CEPTEN HARCAMA  

Herhangi bir geliri olmadığı halde aylardır kira ödediğini dile getiren Miraç İşleyen, düğünü için topladığı parayla kira ve diğer giderlerini ödediğini belirtti. İşleyen, “Virüs sadece kafelerde mi var? Birçok yer açık olmasına rağmen neden biz kapalıyız?” dedi. Her ay 3 bin TL kira ödediğini belirten İşleyen, “Bunun yanında başka bir iş yerim daha var. Oraya da 3 bin TL kira ödüyorum. Evde oturmama rağmen her ay toplam 6 bin TL kira veriyorum. Bu parayı da daha önce biriktirdiğim parayla karşılıyorum. Bu parayı nişanım için biriktirmiştim” şeklinde konuştu.

DESTEK ŞART

Birçok çalışanın da işsiz kaldığını vurgulayan İşleyen, çalışanların her gün dert yandığını söyledi. İşletmeciler ve çalışanların destek beklediğine dikkat çeken İşleyen, “6-7 iş arkadaşım çalışıyordu. Bu kişiler ailelerine bakıyordu. Bu kısıtlamalardan dolayı şu an hepsi işsiz. Bizim sokakta 32 tane kafe var. Bu kafelerin her birinde en az 6-7 kişi çalışıyordu. Yetkililer paket servisiyle çalışın diyorlar. Ben burada paket servisini nasıl yapayım? Paket çayı kime vereceğim? Bir an önce kafelerin açılmasını istiyoruz. Çok zarar ettik. Kafem kapalı olmasına rağmen bu ay 500 TL elektrik faturası ödedim. Böyle giderse mecburen iflas bayrağını çekeceğim” diye konuştu. 

‘BİTTİK’

Kira için arsa ve büyükbaş hayvanlarını sattığını dile getiren Umut Güngören ise, bu durumu böyle devam ettiremeyeceğine kaydetti. İki ortak olduklarını ve her ay yaklaşık 30 bin TL giderlerinin olduğunu, bunun 7 bin TL’sinin kiraya gittiğine vurgu yapan Güngören, “Kredi çekiyoruz. Araçları ya da arsa satarak ayakta duruyoruz. Her ay hayvanları satarak kira ödüyoruz. Her yer açık neredeyse. Ama olan biz küçük esnafa oluyor. Bittik. Benimle beraber 12 çalışan da işsiz” diye konuştu. 

EVİNE BAKAMIYOR

Yıllardır kafelerde çalışan Zilan Kiye de, bakmakla yükümlü olduğu eve bakamayacak hale geldiğini aktardo. Kiye, şunları kaydetti: 

“Pandemi sürecinde hepimiz mağdur olduk. Sadece biz değil ailelerimiz de var. Ev geçindirmek zorundayız. Evimize bakamıyoruz.  İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu süreçte herkese maddi destek verilmesi lazım. Düğün salonları, kuaförler gibi birçok yer açık neden sadece biz kapalıyız? Sadece kafeler mi virüs taşıyor?”

Edirne esnafı kiralarını ödeyemiyor!

Eskişehir'de Kızılay kirasını ödeyemeyen esnafı icraya verdi!

Kahvecilerden kira tepkisi: Esnaflar mülk sahibi ile mahkemelik!