17 / 05 / 2024

Esnaflar kiralamalar için AVM'lerden yanıt bekliyor!

Esnaflar kiralamalar için AVM'lerden yanıt bekliyor!

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, alışveriş merkezlerinin bazı bölümlerini esnaf ve sanatkarlara ayırması için yasa çıkarıldığını söyledi..



Alışveriş merkezlerinin bazı bölümlerini esnaf ve sanatkarlara ayırması için yasa çıkarıldığını söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, "Ancak zorunlu olmasına rağmen hiçbir AVM'den henüz davet gelmedi. Bekliyoruz" dedi Yasaya göre zorunlu Hükümet tarafından çıkarılan Yeni Perakande Yasası'na göre; alışveriş merkezleri (AVM), rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, satış alanlarının en az yüzde 5'i kadar bir alanı esnaf ve sanatkarlar için ayıracaktı. Söz konusu yerler, esnaf ve sanatkarlardan yeteri kadar talep gelmemesi halinde duyuru tarihinden itibaren yirmi gün sonra, diğer talep sahiplerine de kiralanabilecekti. 


Kültürel değerler AVM'ler satış alanlarının binde üçünü de geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere ayıracaktı. Bu yerlerin kira bedeli, rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamayacaktı. 


Yasanın yürürlüğe girdiğini söyleyen İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÎSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, uygulaman m hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. 

Kira bedelleri yüksek Alışveriş merkezlerinden çağrı beklediklerini söyleyen Faik Yılmaz, esnafa kiralanacak alanların kira tutarının, rayiç bedel olarak belirlenmesinin ise yanlış olduğunu ifade etti. AVM'lerde metrekare kira bedelinin 150 dolar civarında olduğuna dikkat çeken Faik Yılmaz, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere uygulanan kira bedelinin diğer esnaf ve sanatkara da uygulanması gerektiğini ifade etti. Yasası'na göre; AVM'ler, en az yüzde 5'i kadar bir esnaf ve sanatkarlar için ayıracaktı. Daha bir mesaj gelmedi Faik Yılmaz şöyle konuştu: "AVM'lerde sürekli boşalmalar oluyor. İş yapamayan dükkanlar kapanıyor. Yani AVM'lerde sürekli bir sirkülasyon var. AVM'lerin, boşalan yerleri sürekli olarak bize bildirmeleri gerekiyor. Ancak bu güne kadar hiçbir AVM'den bir çağrı gelmedi. Odalarımız üyelerinden AVM'lerde iş yapmak isteyenleri tespit eder ve onları destekleriz. Yeter ki AVM'ler bizi arasın." 


Posta


Geri Dön