02 / 05 / 2024

Etem Özçelik, cari açıkla ilgili değerlendirme yaptı!

Etem Özçelik, cari açıkla ilgili değerlendirme yaptı!

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, cari açıkla ilgili değerlendirme yaptı



Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik´in Türkiye´de bu yılın ilk altı ayında yüzde 181´lik artışla  20 milyar 743 milyon dolara ulaşan cari açıkla ilgili değerlendirmesi:

Modoko Başkanı Etem Özçelik,  geçen yılın aynı dönemine göre Haziran ayında yüzde 51.5 artışla 3 milyar 337 milyon  dolar, bu yılın ilk altı ayında ise 20 Milyar 743 Milyon dolara ulaşan cari açıkla ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Özçelik, "krizden dolayı makasın kapanmasıyla geçen yıl Temmuz ayında 286 milyon dolar cari fazlayı konuşmaktaydık. Bugün üretimin canlandığını sevinerek görmekteyiz. Diğer taraftan cari açıkla ilgili şikayetler başlamadan tedbirleri alınmalı. Mobilya sektörüne indirgediğimizde, Türkiye´nin dış ticaret açığı vermediği nadir sektörlerden biri olmaya devam eden mobilya sektörü için cari açığın freni ithal mobilyanın vergisinin artırılmasıdır. Bu tedbir alınırsa içeride üretim artmaya da devam eder."dedi.

Üretim canlanıyor, cari açık artıyor

Geçtiğimiz yılı önemli bir ihracat kaybıyla kapatan ülkemiz mobilya sektörü, 2010'da kriz öncesindeki 2008 yılı rakamlarını aşacak gibi gözüküyor. Sektörün Ocak - Mayıs arasında yapılan 518 milyon dolarlık ihracatı ile, geçen yılki 429 milyonluk rakamı yaklaşık yüzde 20 aştığı tespit edilirken, 2010 yılını da 2008´de gördüğü 1.3 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerinde kapatması tahmin ediliyor.

Mobilya sektörünün ithalatı ise halen ihracatın yarısından daha az olsa bile %35'lik dönemsel yükseliş trendi ile endişe kaynağı oluyor. 2009 yılının ilk beş ayındaki 204 milyon dolar olan ithalat rakamının, 2010'un aynı döneminde 276 milyon dolarlık artış göstermesi sektörde dikkatle izlenmekte.


Modoko Başkanı Özçelik, "Kriz öncesindeki 2008 yılı rakamlarıyla mobilya sektörü ülkemizde toplam 7.5 milyar dolar tüketim pazarına, 1.5 milyar dolar ihracat rakamına sahip bulunmaktadır. Üretimi, 62 bin işyerinde, 260 bin istihdam ile başarıyoruz. İhracatımız 2008 yılında yaklaşık 1 milyar 331 milyon dolar, ithalatımız ise yaklaşık 738 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Sektördeki bu yılın ilk altı aylık verilerden yola çıkarak kriz öncesi havayı yakaladığımızı söyleyebilirim."dedi.

Türkiye´nin mobilya ihracatında yıllardır istikrarla Almanya´nın ilk sırayı aldığı bilgisini veren Etem Özçelik, bunu Irak ve Fransa´nın takip ettiğini söyledi. Özçelik, "Bu üç ülkeye 2008 yılı ihracatımızın % 25´ten fazlasını gerçekleştirirken dört ve beşinci sıraları buralara hızla tırmanan İran ve Yunanistan aldı. Bu ülkelerin yanı sıra Hollanda, İngiltere, Romanya, Rusya ve Azerbaycan da önemli ihracat kapılarımız arasında yer alıyor" dedi.


Cari açık vermeyen nadir sektör mobilya, İthalatta vergi artırılmalı

Mobilya sektöründe üretimin canlanmaya başladığını ve hükümetin, bu iyileşmeyi devam ettirme adına yerli üreticiyi ithalat vergisini artırarak koruyabileceğini belirten Özçelik, '' Ticaret açığı vermeyen sektörümüzde, iç talebin artması ve yerli üreticinin korunması için ithal mobilyaya vergi artırıcı tedbirlerin uygulanması gerekir. Tezat oluşturan diğer bir konu ise ağaç mamülleri başta olmak üzere mobilya hammaddesindeki KDV oranının yüzde 18 olmasıdır. Bu oran yüzde 8´e çekilmelidir. Hükümetten üretim maliyetlerini artırmayacak, cari dengeyi de koruyacak önlemler bekliyoruz'' ifadelerinde bulundu.


Geri Dön