EÜAŞ: Sinop Nükleer Santrali için etüt çalışmaları başladı!
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (Eüaş) Genel Müdürü Halil Alış, Sinop Nükleer Santral Projesi ile ilgili binlerce sayfalık çalışmaların hazırlandığını belirterek, santralle ilgili etüt çalışmalarına da başlandığını vurguladı....
Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Halil Alış, Global Enerji'ye verdiği röportaj'da, Sinop Nükleer, Santral Projesi ile ilgili binlerce sayfalık çalışmaların hazırlandığını ve sismik çalışmalara başlandığının altını çizdi. Alış, 12 milyar dolarlık yatırım planlanan Afşin Elbistan sahası içinse Japon, Çin ve Güney Koreli şirketlerin talip olduğunu kaydetti.
-"SİNOP'TA İNŞA EDİLECEK TÜRKİYE'NİN İKİNCİ SANTRALİYLE İLGİLİ ETÜT ÇALIŞMALARINA Eüaş TARAFINDAN BAŞLANDI BİLE"-
"Afşin- Elbistan sahasında elektrik üretimi ve saha geliştirme projelerini de içeren 12 milyar dolarlık anlaşma geçtiğimiz ay ertelendi. Bu ertelemenin ardından Çinli ve Güney Koreli firmaların bölgeyle ilgilendiği belirtildi. Bu konuda gelinen son nokta nedir?" sorusu üzerine Alış, şunları kaydetti:
"Afşin-Elbistan Havzası'nda yeni kurulacak Termik Santrallar ile ilgili olarak Çin, Japonya ve Güney Koreli firmalarla Bakanlığımızca görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler neticesinde Hükümetler Arası Anlaşma İmzalanması halinde Eüaş bünyesinde yapılan çalışmalar da hız kazanacak. Sinop'ta inşa edilecek Türkiye'nin ikinci santraliyle ilgili etüt çalışmaları Eüaş tarafından başlandı bile."
-"SAHA HAKKINDA BİNLERCE SAYFAYI BULAN RAPOR HAZIRLANMIŞ"-
Alış, "Bu konuda gelinen son aşama nedir?" sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:
"Rusya Federasyonu ile Mersin Akkuyu Sahasında Nükleer Santral kurulması amacıyla imzalanan uluslararası anlaşmanın ardından, Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Sinop İnceburun sahasına İkinci Nükleer Santral Sahası olarak ilan etti ve kuruluşumuz Elektrik Üretim A.Ş'yi kamu adına Sinop'ta kurulacak santrale ortak olacağına karar verdi. Sinop Nükleer Santral Sahasında 1970'li yılların ortalarından bugüne çalışmalar yapılmış. Saha hakkında binlerce sayfayı bulan rapor hazırlanmış. Biz bugün ilave etütler yaparak özellikle sahanın depremselliği, meteorolojik modelleme, deniz suyu sıcaklık ve akıntılarının ölçülmesi, doğal ve insan kaynaklı dış tehditlerin analizi, acil durum planlarına yönelik verilerin toplanması, atmosferik dağılım ve demografik yapının belirlenmesi gibi çalışmalarının yapılması ve raporlanması çalışmalarına başladık."
-"DENİZDE YAPILACAK OŞİNOGRAFİ ÇALIŞMALARI EKİM 2013'TE BAŞLADI"-
Eylül 2012'de TÜBİTAK-MAM ile teşekkülümüz arasında Sinop Nükleer Güç Santrali İçin Yer Değerlendirme Parametrelerine Yönelik Araştırmalara ilişkin bir protokol imzalandığını belirten Alış, "Protokol, kapsamındaki iş paketleri arasında bulunan; tarihsel deprem kataloğu oluşturma çalışmalarına başlandı ve mikro deprem istasyonlarının kurulumu tamamlanarak istasyonlar devreye alındı. Şimdi veri toplama çalışmaları yapılıyor. Denizde yapılacak oşinografi çalışmaları da Ekim 2013'te başladı" diye konuştu.
-"YENİKÖY, YATAĞAN KEMERKÖY VE ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALLERİ ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMALARI ÖİB TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR"-
"EÜAŞ'ın elinde bulunan santrallerin özelleştirilmesinden bu yıl 13 milyar dolar gelir bekleniyor. Özelleştirmeye yerli ve yabancı ilgisi hangi düzeyde?" sorusunu Alış, "Seyitömer ve Kangal Termik Santralleri ile Hamitabat Doğalgaz Kombine çevrim santrali 2013 yılının ikinci yarısında özelleşti. Bu santrallerin özelleştirilmesi sürecinde başvuruda bulunan tüm firmaların yerli oldğunu gördük. Yine kuruluşumuza ait Yeniköy, Yatağan Kemerköy ve Çatalağzı Termik Santralleri Özelleştirme çalışmaları Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülüyor" diye yanıtladı.
-"ÇÖLLOLAR KÖMÜR SAHASINDA ÇALIŞMALAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"-
Alış, "Çöllolar Bölgesi'nde 2 yıl önce yeni bir kaza meydana geldi. Bölgede üretime yeniden başlandı mı? Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için Eüaş ne tür önlemler almıştır?" sorusu üzerine ise, Çöllolar Kömür Sahasında yeniden kömür üretimine geçilmesi için hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Bu tür olayların bir daha meydana gelmemesi için, Bakanlığın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Üniversitelerin kendi alanları ile ilgili çalışmalar yaptığını kaydeden Alış, alınacak tedbirlerin ve geleceğe yönelik önerilerin kuruluşa iletildiğini ve yürürlüğe konulduğunu da ifade etti.
Anka