Ekonomi

Euro tam altı ay sonra şaha kalktı! Döviz piyasasında neler oluyor?

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi, uzmanların faiz artırımının devam edeceğini belirtmelerinin dolara olan küresel talebi geri çekmesi nedeniyle euro, dolar karşısında altı ayın en fazla değerini kazandı.Tam 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi olan euro, yüzde 1,6 kadar yükselerek son 6 ayın zirvesi olan 1

Euro, dolar karşısında Mart ayından buyana en iddialı tırmanışını gerçekleştirdi. Tam 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi olan euro, yüzde 1,6 kadar yükselerek son 6 ayın zirvesi olan 1.0198 dolara çıktı.

STERLİN KARŞISINDA 20 AYIN ZİRVESİNİ YAŞADI

Sterlin karşısında da değer kazanan euro, 87,22 peniye yükseldi, bu da analizler de Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası, rekor seviyedeki tüketici fiyat artışını durdurmak için geçen hafta eşi benzeri görülmemiş şekilde bir 75 baz puan artırımına gitmişti.

EURO’YA DESTEK VEREN SÖYLEMLER

Enflasyon aynı kalsa dahi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha fazla adım atması ve değişikliğe gitmesi gerektiğini söyleyen Bundesbank Başkanı Joachim Nagel’in şahin söylemleri Euro’ya destek verdi.

 

YATIRIM HAREKETLERİ YÖN DEĞİŞTİRDİ

Yatırımcılar ayrıca, doların güç göstergesinin neredeyse iki haftadaki en altı seviyesine düşmesiyle yarınki ABD enflasyon raporu öncesinde pozisyonları kapatmak için hareket ediyor.

Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı ankete göre, ABD'de fiyat artışının Ağustos ayında yavaşlaması bekleniyor.

ING Groep NV'de döviz stratejisti Francesco Pesole, “Şu anda büyük ölçüde risk duyarlılığındaki toparlanma ve gergin uzun dolar pozisyonlarının gevşemesiyle tetiklenen dolarda açık bir şekilde mini bir düzeltme aşamasındayız” dedi.

DOLAR VE EURO’DA SON DURUM NEDİR?

Dolar fiyatları, geçtiğimiz haftayı 18,23 TL seviyesinden tamamlamıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününe yatay seviyeden başladı.

Dolar kuru, gün içerisinde en düşük 18,2080 TL seviyesini, en yüksek ise 18,2560 TL seviyesini görürken; kur saat 22:56 itibarıyla 18,2395 TL seviyesinde hareket etti.

Euro fiyatları da gün içerisinde en yüksek 18,6030 TL'yi görürken, şu dakikalarda 18,5986 TL seviyesinde bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 21,3398 TL seviyesinde işlem görüyor.

Bellona ders çalışma masalarında büyük indirim! Bu fiyatlar kaçmaz! 12 Eylül 2022 fiyat listesi…

TEB emekli maaş promosyonuna zam yaptı! Fiyatlar o rakama yaklaştı!

Tarım Kredi Market beslenme çantalarını dolduracak! Fiyatlar da okul indirimi! 12 Eylül 2022 fiyat listesi…