Euromos Antik Kenti için kazı evi yapılacak!
Muğla'nın Milas ilçesinde Zeus Tapınağı'nın da içerisinde bulunduğu Euromos Antik Kenti'ne, çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi amacıyla kazı evi yapılacak.
Muğla'nın Milas ilçesinde Zeus Tapınağı'nın da içerisinde bulunduğu Euromos Antik Kenti'ne, çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi amacıyla kazı evi yapılacak.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, milattan önce 2. yüzyılda kurulan antik kentteki kazıların 36 yıl aradan sonra 2011'de yeniden başladığını anımsattı. Kentte son yıllarda temizlik, sondaj, jeofizik, harita, menfez ve kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Kızıl, bu işlemlerin tapınak, agora, tiyatro, nekropol, hamam ve surlarda yürütüldüğünü belirtti.
Kızıl, antik kentteki çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi için kazı evine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar'ın geçtiğimiz günlerde antik kenti ziyareti sonrası, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatlarıyla kazı evi için çalışmalar başlatıldı" dedi. Antik kentteki kazının bu sezonki bölümünün kısa süre sonra başlayacağını dile getiren Kızıl, şöyle konuştu:
"Randımanlı çalışma için kazı evi önemli"
"Arkeolojik kazının başarılı şekilde yürütülebilmesi için donanımlı bir kazı evi, büyük önem taşımaktadır. Şimdiye kadar ekibimiz Milas Milli Eğitim Müdürlüğüne ait yurtta kalıyordu. Yurtta belli süreler içinde konaklayabildiğimiz için yaz sezonunda randımanlı olarak ancak bir ay çalışma şansı bulabiliyorduk. Antik kentin yakınındaki kazı evimiz tamamlandığında yılda en az 5-6 ay
çalışmaları devam ettirmeyi planlıyoruz. Kazı evinin sezona yetişmesi için çalışıyoruz."
Yaklaşık maliyeti 300 bin lira olan kazı evinin 700 metrekare alanda inşa edileceğine dikkati çeken Kızıl, çalışmaların koordinesinin buradan gerçekleştirileceğini aktardı. Kızıl, çalışma grupları, konaklama ve araştırma merkezi odaları, mutfak ile dinlenme mekanlarının bulunacağı kazı evinde, 50 kişinin aynı anda kalabileceğini bildirdi.
Zeus Tapınağı'nın 17 sütunundan 16'sı hala ayakta
Birkaç yıldır özellikle agora (geniş açık alan) ve nekropol (antik kentlerde mezarlıklara verilen isim) ile tiyatroda yaptıkları çalışmalar sayesinde Euromos Antik Kenti'nin tanınır hale geldiğini vurgulayan Kızıl, şöyle devam etti:
"Nekropol alanı artık ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Anadolu'daki en iyi korunmuş tapınaklardan Zeus Tapınağı, milattan sonra 2.yüzyılda inşa edilmiş. 17 sütundan 16'sı üst kirişleriyle hala dimdik ayakta. Tapınakla ilgili çok önemli projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Buradaki pek çok mimari kalıntı yerinde duruyor. Bugün özellikle agora ve nekropol ile tiyatroda yaptığımız çalışmalar sayesinde dikkatler tekrar bu alanlara yöneldi."
Kent soylularına ait mermer koltuk
Kızıl, geçen yıl yürütülen çalışmalarda antik tiyatronun sahneye çok yakın bölümünde kentin soylularından birine ait mermer koltuk bulunduğunu hatırlatarak, "Tiyatrodaki çalışmalarımızda 2 metre dolgunun altında 'proedria' olarak adlandırdığımız 2 bin 200 yıllık çok güzel bir soylu koltuğu ortaya çıktı. Büyük ihtimalle kentin ileri gelenlerinden birisine aitti. Bu yıl yine aynı
alanda çalışma yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.
Euromos Antik Kenti'nin topoğrafik planını da çıkardıklarına işaret eden Kızıl, bazı noktalarda jeofizik taramalar yapıldığını, bu çalışmanın büyük önem taşıdığını kaydetti.
Milat