Ev alacaklar dikkat! Tapu oyununa gelmeyin!
Ev almak isteyenler vatandaşlar dikkat. Tapuda müstakil olarak gösterilen evler aslında müstakil tapu olmayabiliyor. Hukukçu Umut Metin, satın alınmak istenen evlerin tapuları için sorgulama yapılması gerektiğini dile getiriyor.
Gayrimenkul sektöründe hareketli günler yaşanmaya başladı. Posta'da yer alan habere göre son günlerde dolandırıcılar ev almak isteyen vatandaşları radarına almış durumda. Öyle ki bazı dolandırıcılar müstakil tapu olmayan evleri tapuda müstakil tapu olarak gösteriyor.
Müstakil tapu kelime anlamı olarak tek bir sahibi bulunan ve kadastral paftalarda başka sahibi olmayan tapulara verilen isim oluyor. Yani taşınmazın tek bir sahibi bulunuyor.
Başka hissedar araştırılmalı
Müstakil tapulu gayrimenkullerin sahipleri hiç kimseye bağlı olmadan ve sınırlama olmaksızın gayrimenkulleri üzerinden diledikleri işlemleri yapabildiklerini söyleyen Hukukçu Umut Metin,“Hisseli tapuda ise gayrimenkulün tamamına değil tamamı içinde bir paya sahiplik vardır. Ancak bu pay, çok zaman fiziken taşınmaz üzerinde sınırlara ayrılarak belirlenmemiştir” şeklinde konuştu.
Dava açılabilir
Hisseli tapu sahipliğinde hisse devrederken, kullanırken veya hak tahsis ederken diğer hissedarların onaylarının alınmasını gerektiğini söyleyen Metin, “Hissedarlar olarak, taşınmazın kullanımı konusunda anlaşmış olsanız dahi içinizden biri, bu ortaklığı sonlandırmak isterse taşınmazı tamamen kaybedebilirsiniz. Açılabilecek bir ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası taşınmazın satılmasına neden olabilir” dedi.
Az risk bulunuyor
Müstakil tapulu gayrimenkulun her zaman hisseli olana göre daha az problem yarattığını ve daha değerli olduğunu söyleyen Metin, şu açıklamalarda bulundu: “Bunu bilen dolandırıcılar, gayrimenkul sektörüne yabancı, tapu senedini okumasını bilmeyen vatandaşlara hisseli taşınmazı sanki müstakil tapulu gibi anlatıp haksız menfaat sağlayabilir. Tapu senedinin var olması, taşınmazı müstakil tapulu yapmaz. Tapu senedinin sahibi ve arsa payı başlıkları altında pay ‘1/1’ olarak belirtilmiş ya da pay belirtilmemişse müstakil tapu söz konusudur. Hisseli tapuların tapu senedinde arsa payı başlığı altında kesirli pay oranları yazılıdır.”
Gerçek bedellere dikkat edilmeli
Müstakil tapulu arsa olduğu düşünülen ancak hisseli tapulu arsaların satın alma durumunda gayrimenkulun mevcut hissedarlarının önalım hakkını kulanabileceğini dile getiren Metin şu şekilde devam etti:
"Kanunda hisseli satışlarda diğer hissedarlara öncelikle satın alma hakkı veriliyor. Hatta yeni tarım yasasında arazilerin satışında bitişik komşu parsel sahiplerine de ön alım hakkı getirildi.
Hisseli bir arsayı tapuda satış olarak gösterdiğiniz bedelle başka bir hissedar sizden alabilir.
Bu nedenle özellikle hisseli taşınmaz satın alımında; gerçek satış rakamının, tapudaki resmi devir işleminde mutlaka gösterilmesi ve harçların da gerçek rakam üzerinden ödenmesi önemli.”