Sektörel

Ev alacaklar faiz düşüşünü beklemeden erken davrandı! Konut piyasasında yol ayrımı mı geliyor? 

Normal şartlarda konuta talep, faiz düşüşünün başlamasıyla artar ancak bu sefer alıcılar erken davrandı. Eylül'de konut satışları rekor kırdı. Peki konut piyasasında yol ayrımı mı geliyor? Piyasayı neler bekliyor? 

Konut piyasasında eylül ayına ait hem fiyat değişimleri hem satış rakamları peş peşe açıklandı. Konut satışlarında 2022 ortasında başlayan gerileme dönemi 2024 ortasında sona erdi. İki sene sonrasında satışlar üçüncü aydır ki yükseliyor. 

Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım'ın haberine göre; Temmuz ve ağustos ayındaki sıçrayıştan sonra ylül ayında 142 bine çıkarak yüzde 37,3  yükseldi. Bu rakam Eylül 2019 sonrasının ve 5 senenin en yükseği oldu. 

Konut satışları son üç ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 yükseldi. 334 bin olan konut satışı bu sene 402 bin olarak kaydedildi. 

Son çeyrek artışının etkisiyle 2024 yılının 9 aylık dönemindeki konut satışları da geçtiğimiz senenin aynı döneminin yüzde 5,2 üzerine yükseldi. Senelik satışlar da haziranda 1 milyon 203 bin adede kadar gerilemişken eylülde 1 milyon 273 bine ulaştı. Yıllık bazda satışlar Haziran 2022’de 1 milyon 665 bin adetle zirveyi görmüştü. 

NORMALDE FAİZ DÜŞÜŞÜ BAŞLARKEN KONUT SATIŞLARI KATLANIR 

Konut satışlarının canlanmasında konut kredi faizlerinin aylık yüzde 3.5 dolayından yüzde 3 düzeyine doğru çekilmesinin etkisi bulunuyor. İpotekli satışların aylık bazda 8,4 bin adetten 15,8 bine yükselmesinde de faizlerdeki düşüş etkili oldu. 

Ancak, ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 11,2 ile hala çok düşük ancak burada da Haziran oranın yüzde 8,6’ya kadar düştüğü biliniyor. 

Konut satış rakamlarıyla, konut alımının, fiyatın yanında faizlere de çok duyarlı olduğu ortaya çıktı. Faizlerde aylık bazda yarım puanlık düşüş ve yüzde 3 civarında bir faiz bile talebn artmasını sağlayabiliyor. 

Normalde konut talebindeki canlanmanın enflasyonu takiben faiz düşüşü sürecinin başlangıcında olması beklenirken; Türkiye'de henüz enflasyon düşüşü yarılanmadan canlanma gerçekleşti. Alıcılar dereyi görmeden paçaları sıvamış ve oldukça erkenden harekete geçmiş. 

KONUT FİYATLARI ARTABİLİR 

Konut fiyatlarının yüksekliği, bir yandan kiralardaki artışı tetiklerken, kiralardaki yükseklik de mal ve hizmet fiyatlarında maliyet artışını beraberinde getiriyor. Şimdiden ev almaya başlayanların beklentisi doğru çıkacaksa önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında düşüşten ziyade artış görülebilir.

Bu çerçevede, konutta pozitif senaryolardan ziyade negatif senaryoların gündeme gelebileceği ifade ediliyor. 

KONUT PİYASASINI NELER BEKLİYOR? 

Son üç ayda satışların yeniden ivmelenmesine karşılık konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor. Bugün açıklanan Konut Fiyat Endeksi son üç ayda enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 2.9 düştü. 

Reel konut fiyatlarındaki gerileme bu senenin 9 ayında yüzde 11,1, son bir senede de yüzde 14,7’ye vardı. Fiyatlar aylık yüzde 1’in biraz üzerinde gerilerken son üç ayda bunun bir tık altına düştü. 

Konut fiyatlarının düşüşe devam etmesi ve konut satışları ile aynı yönde hareket etmemesi, iyimser senaryonun gündemde kalacağını işaret edebilir. 

Konut piyasası bir yanıyla mevcut eğilimlerin devam edeceği, diğer tarafıyla da yol ayrımına doğru gidildiği ve senaryonun değişeceği yönünde sinyal veriyor. 

Abdurrahman Yıldırım, konu ile ilgili yazısını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:

"Ortada tam bir ikircikli durum ve kafa karışıklığı söz konusu. Bu durum çok da şaşırtıcı değil. Ankara’nın da enflasyonla mücadele konusunda benzer durumu yaşadığını söylemek mümkün.

Konut sektöründeki gelişmeleri enflasyonun seyriyle birlikte ele alınca yol ayrımına doğru yaklaştığımız ortaya çıkıyor. Ya devam edeceğiz ya tamam diyeceğiz."

İmar hattına yakın araziyi bulmanın yöntemi nedir?

Fiat Egea Sedan’a tam 130 bin TL indirim geldi! İşte Egea Sedan Ekim 2024 yeni fiyat listesi!

Büyük deprem beklenen İstanbul'un risk haritası açıklandı! Deprem riski yüksek ilçeler hangileri?