02 / 05 / 2024

Ev alamayan tasarrufu bırakıyor, araba alıyor: Lüks tüketim katlanıyor!

Ev alamayan tasarrufu bırakıyor, araba alıyor: Lüks tüketim katlanıyor!

Son zamanlarda artan konut fiyatları sebebiyle yatırımcıların da tercihleri peş peşe değişiyor. Ev alamayan tasarrufu bırakıp lüks tüketime yöneliyor. İşte ayrıntılar...



Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ökten, Ekonomi Masası’nda konut piyasası ve ekonomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ökten, geçtiğimiz günlerde Forbes'ın geçen günlerde en zengin 100 kişiyi açıkladığının altını çizdi ve "LVMH'nin Üst Yöneticisi Bernard Arnault, 2020 yılından itibaren servetine servet katarak birinci sıraya yerleşti. İlk 50’de lüks tüketim ürünleri sektöründen  7 kişi mevcut" ifadelerini kullandı. 

Ekonomimcom'dan İlhan Duman'ın haberine göre; Prof. Dr. Zeynep Ökten, Dünya Eşitsizlik Raporu’nda dünya nüfusunun yüzde 1’inin servetin yüzde 36’sına sahip olduğunun görüldüğüne dikkat çekti ve pandeminin ardından yaşanan enflasyonun zengini daha zengin fakiri daha fakir hale getirdiğini belirtti. 

Ökten, söz konusu açıklamasında "TÜİK’in açıkladığı gelir dağılımı rakamları da zaten Türkiye'deki en zengin yüzde 20’lik kesimin, toplam gelirin yüzde 49,5’lik kısmını elinde tuttuğunu gösteriyor. Bu çok korkunç bir durum. Bu nedenle inanılmaz yaygınlaşan bir yoksulluk var" dedi ve hem servette hem de gelirde tekelleşmenin söz konusu olduğunu vurguladı. 

Ev alamayan tasarrufu bırakıyor, araba alıyor: Lüks tüketim katlanıyor!

Prof. Dr. Zeynep Ökten, Türkiye'de sık sık duyulan yoksullaşıyoruz söylemine karşı garip bir söylem olduğuna ve bunun da "Tüm kafeler, restoranlar dolu. Trafik sıkışık. Demek ki herkes araç alabiliyor" şeklinde dile geldiğine dikkat çekti. 

Bu durumun daha derin yoksullaşmayı işaret ettiğini dile getiren Zeynep Ökten, insanların ev alamayınca tasarruf yapmaktan vazgeçtiğinin altını çizdi. 

Öktem, konuya ilişkin "Yaşamım boyunca konut alabilecek fırsata sahip değilsem niye tasarruf yapayım ki” diyor ve lüks yaşam biçimine yöneliyor. Buna da Veblen etkisi diyoruz" şeklinde konuştu. 

Ev alamayan tasarrufu bırakıyor, araba alıyor: Lüks tüketim katlanıyor!

Bu durumun üst sınıfı taklit etmek ile ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öktem, "Otomobil konusuna da değinecek olursak, artık özellikle lüks araç tüketimi gerçekten zor duruma getirdi. Bunu da yatırım planlı alıyorlar. Otomobil bir lüks tüketim aracı değil, yatırım aracı haline geldi. Bu durumda konut alamayan da biriktirdiği parayla araba alabiliyor. Dolayısıyla lüks tüketim yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkiye’de lüks tüketim ürünleri satışı yapan firmaların, "Biz Rusya pazarından çıktık savaşın ardından. Türkiye pazarına giriş yapmaya başladık. Türkiye'de çok ciddi bir potansiyel ortaya çıktı" diyen Öktem, kişisel lüks tüketim sektröründe Türkiye’de önceki yıl 1 milyar dolarlık potansiyel varken şu anda bunun yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunun altını çizdi. 

Öktem, konuya ilişkin yazısını "Nişantaşı’ndaki Abdi İbrahim Caddesi’nde bir de ünlü Bağdat Caddesi’nde “dükkanlar boşalsın da biz oraya gidelim" diyerek tamamladı.  

TOKİ'den hiç evi olmayanlara Mayıs müjdesi! 6 şehirde 2 bin 262 yeni konut yapılacak!  TOKİ  ihaleleri 2024!

Enflasyondaki hedefe en büyük engel konut fiyatlarında ve kiralarda yaşanan artışlar! 

İhtiyaç kredisi faiz oranları: Garanti ihtiyaç kredisi, Vakıfbank ihtiyaç kredisi hesabı! 100 bin TL'ye kaç TL ödeniyor?


 


Geri Dön