Sektörel

Ev alıp satacaklar dikkat! Cezası büyük!

Konut alım-satım işlemlerinde ödenen tapu harcında ‘gerçek beyan'da bulunmamanın cezası büyük. Tapu dairesinde ev değerinin altında beyan edilirse, ileride hem farkı hem de gerçek harç üzerinden yüzde 25 ceza ödeniyor. Yanlış beyan, dilekçeyle düzeltilebilir.

Konut sektörü son aylarda oldukça canlı. Son 3 ayda 590 bin konut, yılın 8 ayında da 1 milyon 25 bin konut satılşı gerçekleşti. Alım-satımdaki bu yoğunluk tapu dairelerinde de etkili. Tapuda alım satım işlemi yapabilmek için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; bu bedel ödenmeden devir işlemi de yapılmıyor. Tapu harcı, alım-satım bedelinin üzerinden yüzde 4 (binde 20) olarak hesaplanır. 

Yarı yarıya ödeniyor

Tapu harcının, alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya ödenmesi gerekiyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir ev için alıcıya da satıcıya da 2 bin TL (toplam 4 bin lira) harç çıkıyor. Fakat son yıllarda uygulama bu şekilde yapılmıyor. Çoğu satıcı tapu harcını alıcının ödemesini istiyor. Harcın üzerine alıcının bir de döner sermaye bedeli ve ilave hizmet bedeli ödemesi gerekiyor.

Gerçek değer üzerinden

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak koşuluyla, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden uygulanıyor. Eğer satış bedeli emlak vergisi değerinden fazla ise tapuda bu bedelin belirtilmesi şarttır. Gerçek satış değerini değil de sadece rayiç bedeli beyan edenler, daha az tapu harcı ödediğini düşünse de bu durum tespit edildiğinde büyük cezalar ödenmesi gerekiyor. 

Ödemeler nasıl yapılıyor?

Tapu harcı ödemeleri, evrakların Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne tesliminden sonra gerçekleştiriliyor. Müdürlük, cep telefonunuza bir numara gönderiyor. Bu numara ile tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Akbank, Denizbank, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Iş Bankası, Kuveyt Türk, Odeabank, PTT, QNB Finansbank, Şekerbank, TEB, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bankalarına ya da Tapu ve Kadastro’nun e-tahsilat uygulaması üzerinden nakit ya da kredi kartı ile ödenebiliyor.

Tespit ediliyor

Maliye, gerek banka hesapları, gerek kredi başvurusu, gerek evin satış ilanı üzerinden gerçek değeri belirleyebiliyor. Önceden sadece bankalardan konut kredisi çekenler için takip yapılabilirken artık nakit olarak konut alan vatandaşlar da kolaylıkla tespit ediliyor. Aynı apartmanda oturanların ödediği harçlar karşılaştırılıyor, evin satılığa çıkan ilanları takip ediliyor. 

Yüzde 25'i kadar ceza

Tapu müdürlükleri, alıcı ve satıcının adı ve adresi ile gayrimenkulun değerini ve vasıflarını Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) düzenli şekilde bildiriyor. GİB de doğruluğu kontrol ediliyor. Fark varsa, ceza uyguluyor. Önce aradaki fark üzerinden hesaplanan harç, alıcı ve satıcıdan alınıyor. Ayrıca, ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Pişmanlık dilekçesi

Eksik beyan verdiğiniz ve pişman olduğunuz duurmlarda; bu yanlışlığı, Gelir Idaresi Başkanlığı eksik harç ödediğinizi farketmeden ve size ceza kesmeden yeni bir beyanname vererek düzeltebilirsiniz. Pişmanlık dilekçesi verilmesi halinde beyan farkının tapu harcı bedeli yasal faizi ile ödeniyor. Yüzde 25’lik vergi ziyaı cezası da uygulanmıyor.

Tapu harcı nedir, kim öder?