Ev alırken ve satarken dikkat!
Tapu dairelerinde en çok merak edilen konulardan biri tapu harcı. Peki tapu harcı nedir? 2020 yılı tapu masrafları için ne kadar ödeme yapılır? Tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte tapu harcıyla ilgili her şey...
Tapu harcı gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında alıcı tarafından da satıcı tarafından da ödeniyor.
Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi gibi satın alma işlemlerinde tapu masrafları dikkat çekiyor.
TAPU HARCINI KİM ÖDÜYOR?
Tapu harcı bedeli, aksine taraflar tarafından karar verilmediği sürece alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında alınıyor.
Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az tutulmayacak şekilde, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden ödeniyor.
ÖDEMELER HANGİ BANKALARA YAPILIYOR?
Tapu harcı Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç bütün bankaların kredi kartları ile tapu harcı Gelir İdaresi'nin online işlemleri sisteminden ödenebiliyor.
CEZASI VAR
Tapuda işlem yapıldıktan sonra 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçeği yansıtmadığının belirlenmesi halinde aradaki fark üzerinden hem alıcı hem de satıcı adına ilave harç tarh edilir ve bu ek harç gecikme faizi ile birlikte alınır.
Ayrıca, eksik ödenen tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı yüzde 25 oranında vergi ziyaı ceza uygulanır.
Konut ve işyerinin tapuda düşük gösterme yöntemi nedir? Konut tapuda düşük gösterilirse cezası var mı?
Konut ya da iş yerinin tapuda düşük gösterilmesi suç mudur sorusu en çok merak edilen konulardan.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda en düşük bu bedelin beyan edilmesi zorunlu tutuluyor. Eğer vatandaşlar bu zorunluluğa uymadan konut veya iş yerinin değerini daha düşük gösteriyor ve daha az vergi veriyor ise, Gayrimenkul satış işlemlerinde düşük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup, belirlenmesi durumunda vergi cezasına çarptırılmakta.
Dönem dönem vergi daireleri bu konuda geçmişe dönük araştırmalar yapmakta ve usulsüzlük olduğu belirlenen satışların sorumlularına vergi cezası uygular.
KAĞIT TAPULAR KALKIYOR
Türkiye genelindeki tapu senedi sayısı 200 milyonu aştı. Türkiye'de bulunan bütün tapu senetlerinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) kayıt çalışmalarının 2021'de tamamlanmasıyla beraber alım ve satım işlemlerinde kâğıt tapular kalkıyor.
Son iki yılda kat irtifakı, kat mülkiyeti geçişleri ve özellikle de intikal gibi işlemler için tapu senetlerinin sayısı arttı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 bin intikal işlemi yapıldı.
5 yıl içinde tapu işlemlerinden 64 milyar 918 milyon TL toplandı!
Gayrimenkul alım satımında yeni dönem başlıyor!