Sektörel

Ev alıp satacaklara tapuda ekspertiz zorunluluğu geliyor! Maliye çalışmalarını hızlandırdı! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satımlarında vergi kayıp ve kaçağını önlemek ve gelir artışı sağlamak amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Buna göre, ev alıp satacaklara tapuda ekspertiz zorunluluğu gelmesi gündemde. İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı bir taraftan depremin yaralarını sarmak, diğer taraftan da enflasyonla mücadelede önemli bir silah olan büyümeyi azaltacak tedbirler ile düşmesi beklenen dolaylı vergi gelirlerinin yerine yeni gelir unsurları yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Bakanlığın gözünü diktiği alanlardan birisi ev, dükkan, arsa gibi çok gelir sağlayan gayrimenkuller oldu. Fakat yapılan çalışmaların vergi mantığı ve ekonominin temel öğretilerine ters olmamasına da dikkat ediliyor. 

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; özellikle gayrimenkul piyasasına ilişkin çalışmalarını hızlandıran bakanlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda (GYO) vergi avantajının kaldırılması veya yine GYO'lara kar dağıtım zorunluluğu getirilmesini tartışmaya açtı.

EV SATILIRKEN BEDELİ EKSPERLER BELİRLEYECEK 

Bunların yanı sıra bir diğer tartışma konusu da gayrimenkullerin satın aldıktan sonra elde tutulup satılmasında vergiden muaf olma sınırının 5 seneden 2 seneye düşürülmesi gibi çözümler oldu. Bu muafiyet 2 yıldan 10 yıla kadar kademeli bir muafiyet olacak şekilde daha önce de düzenlenmişti fakat yasalaşmamıştı. 

Maliye'de ayrıca konut  alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için tıpkı yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündeme getirildi. 

Bu kapsamda konut satılırken bedeli eksperler belirleyecek. Bunun bir örneği de var. Şu anda Türkiye'den ev satın almak veya satmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yapacağı tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyan edilmesi zorunlu tutuluyor. 

Konut ya da herhangi bir gayrimenkul alınırken gerçek satış bedeli üzerinden değil belediyelerin belirlediği (gelecek yıl güncellenecek) vergi değeri üzerinden alım-satım gerçekleştiriliyor. 

Bu ise satıcı açısından kurumlar veya gelir vergisinin, KDV’nin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesine neden oluyor. 

Ayrıca gayrimenkulü satan kişi eğer bu gayrimenkulü geriye dönük 5 sene içinde satın almışsa, bu satış işlemi sebebiyle dolayı gelir vergisi (değer artışı kazancı) ödemesi gerekiyor. Satış tutarı gerçek bedelden gösterilmezse bir de gelir vergisi kaybı oluşuyor. 

KİRA VERGİSİNDE GÖTÜRÜ GİDER KALKABİLİR 

Üzerinde durulan bir başka nokta kira vergisinde istisna ve indirimin kaldırılması oldu. Şu anda kira vergisi ödeyenler öncelikle 2023 kira gelirleri için 21 bin TL, 2024 gelirleri için 33 bin TL istisnayı indiriyor. 

Bunun üstüne bir de eğer götürü usulü seçtiyse toplam kira gelirinin yüzde 15'i kadar masraf düşüp kalan üzerinden vergi ödemesi yapıyor. (Gerçek gideri seçenler vergi ödedikleri konuta ne kadar harcama yaptıysa onu düşüyor) Şu anda da bu indirim ve istisnanın kaldırılması masada yer alıyor. 

Fakat Maliye'de öncelikle istisnanın mantığı olan düşük kira geliri olanların vergi ödememesi kuralının çiğnenip çiğnenmeyeceği tartışma konusu oldu. 

Maliye bürokrasinin bu istisnanın kaldırılmasına olumlu bakmadığı ortaya çıktı. Kirada istisnanın kalkması bin lira gelir elde edenden de vergi alınması anlamı taşıyor ki düşük gelirlilerden vergi alma anlamına gelecek bu düzenleme tartışmaya açık bir durum oluşturuyor. Fakat daha önce yüzde 25 olan ve yüzde 15'e indirilen götürü gider indiriminin kaldırılabileceği belirtiliyor. 

İnşaat sektöründe işçi krizi büyüyor! Şimdi de mühendisler ülkeyi terk ediyor! 10 kişiden üçü işsiz! 

İslam Memiş'ten hem gram altın hem de gümüş için 'ons' alarmı! Bugün saat 14:00'ten sonra...

Yatırımcılar Kapalıçarşı'ya akın etti! Altınlar kapış kapış satılıyor! Reşat altını ne kadar? Kapalıçarşı altın fiyatlar