Ev alırken bankaya danışılıp, su yalıtımına bakılmalı!
Ev sahibi olmak Türk toplumunda hemen hemen herkesin rüyası. İster yeni bir projeden ister ikinci el, herkes başını sokacak bir konuta ihtiyaç duyar ya da her zaman kazandıran konuta yatırım yapmak istiyor
Ancak bunu yaparken çok iyi araştırma yapılması gerektiğini öneren gayrimenkul uzmanlar, bir çok etkenin göz önünde bulundurulması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Şirketi bankaya sorun
Binanın zemin etüdü raporuna da mutlaka bakılması gerektiğine işaret eden Demir, "2'nci el otomobil almadan önce servise götürüyoruz ya da bir bilene soruyoruz. Büyük maliyetlerle satın aldığımız konutlar, daha da önemlisi canımızı emanet ettiğimiz inşaat firmaları ve projeleri konusunda ise gerektiği kadar araştırma yapmıyoruz. Sadece reklamlara ve reklam zenginliğine ya da makete bakarak ev almak yerine mutlaka bağımsız expertizlere, bir mimar ya da mühendise ve inşaat firmasının güvenilirliğini ölçmek için bankalara danışmak gerekiyor" diye konuştu.
Denetim sistemindeki eksiklikler nedeniyle çok büyük sorunlar yaşandığını hatırlatan Demir, şunları söyledi: "Deprem Yönetmeliği kapsamında firmalara ağır yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Tüketicilerin daha çok araştırma yapar ve sorgular hale gelmesinin de denetimlere ek olarak firmalar için büyük bir baskı olacak. Bu şekilde bir zincirin halkaları gibi inşaat sektörünün olması,gereken kalite standartlarına erişebilir. Birçok yapı denetim firmasının da işini iyi takip edebilecek ve yeterli derecede kontrol edebilecek kalifiye elemanları yok."
Demir, bir inşaat firmasının çok reklam vermesinin firmanın güvenilir olduğu konusunda tek başına bir kriter olmadığını belirtti. Tüketicilerin, firmanın geçmişim incelemeleri gerektiğini belirten Demir, firmanın projelerini zamanında teslim edip etmediğinin, ev alanların memnun kalıp kalmadığının, satış sonrası hizmetin devam edip etmediğinin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
Yapılarda bodrum katı önemli
HAMIT Demir, aynı şekilde bodrumların görüntüsü ve binanın büyüklüğüne göre yeterli bodrum olup olmamasının da önemine dikkat çekti. Demir, bodrumların aslında binaların inşaat kalitesi, zenginliği ve taşıyıcı sisteminin güvenilirliği konusunda önemli ipuçları taşıdığını söyledi. Demir, zemini sağlam olan bölgelerde tek bodrumun yeterli olabileceğini ama kaygan zeminlerde iki ya da üç bodruma ihtiyaç olduğunu ve fore kazık sistemi kullanılmasının da şart olduğunu belirtti.
Müteahhitlik mesleği için sertifika şart
TÜRKİYE'de müteahhitlik işinin sertifikalandırılması ve parası olan her kişinin değil, bir geçmişi olan firma ve müteahhitlerin konut üretmesi gerektiğinin üstünde önemle duran Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Beklenen büyük İstanbul depreminin açacağı yaralarla ilgili görüşler televizyonlarda konuşuluyor. Zararın büyük olması bekleniyor. Başta İstanbul olmak üzere, nüfus yoğunluğu olarak topraklarının yüzde 95'i deprem kuşağında olan ülkemizde hem konut üreticilerinin hem de tüketicilerin daha duyarlı davranması gerekiyor" diye konuştu.
Su yalıtımı olmayan bina depreme dayanıklılığını kaybediyor
SADECE projenin maketine bakarak, dış cephesine, manzarasına, banyosuna, mutfağına aldanarak ev satın almanın doğru olmayacağım söyleyen Hamit Demir, şunları söyledi: "Tabi ki binanın cephesi, mutfağı, banyosu önemli, ama çok daha önemlisi binayı taşıyan, proje için yapılan düzgün bir statik projesi ve bu projenin doğru uygulanmış olması. Binada rutubet olup olmadığını ve eğer rutubet varsa su yalıtımının eksik ya da hatalı olduğunu anlamak da mümkün. Su yalıtımı hiç olmayan ya da standartlara uygun olarak yapılmamış olan binalar, suyun taşıyıcı sistemi korozyona uğratması yani paslandırması sebebiyle, kısa sürede proje aşamasındaki taşıma kapasitesini kaybediyor ve büyük bir depremle mücadele etme şansı kalmıyor."
Hürriyet