Ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar!
Ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek isteyen kimselerin, heyecanının hüsrana dönüşmemesi için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Peki, ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar!
Ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek isteyen kimselerin, bu aşamada dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Aksi halde, ev sahibi olma heyecanı karşılaşılan problemler nedeniyle yerini hüsrana bırakabiliyor.
Peki, ev sahibi olurken hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor? Ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde;
Ev alırken nelere dikkat etmeli?
1- Evi satan kişinin konutun gerçek sahibi olup, olmadığının araştırılması gerekiyor. Ayrıca, taşınmazın tek kişiye mi ait olduğu yoksa müşterek mülkiyet mi olduğu da önemlidir. Eğer, yeni binadan veya bir firmadan alınıyorsa, firmanın güvenilirliği araştırılmalıdır.
2- Taşınmaz malın yüzölçümü, tescil tarihi ve mükerrer tapu olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir.
3- Taşınmazın tapu kütüğünün şerhler ve beyanlar hanesi kontrol edilmelidir. Şerhler hanesindeki ipotek veya haciz şerhleri ileride taşınmazla ilgili davalara muhatap olmanıza yol açabilir. Bunun yanında taşınmaz üzerinde kurulmuş olan bir ayni hakta konutun kullanıldığı müddet içerisinde ev sahibini sıkıntıya sokabilir. En ideali, tapu kütüğünde her hangi bir şerh veya takyidat bulunmayan tapudur.
4- Taşınmaz mal üzerinde kat irtifakının kurulup kurulmadığına, satılan konut aile konutu ise eş muvafakati alınıp alınmadığına mutlaka bakılmalıdır. Aksi takdirde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınabilir.
5- Kadastro müdürlüğüne giderek almak istenilen gayrimenkulün haritasına bakılmalıdır.
6- Tapu işlemi sırasında alınacak konutun değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplanarak beyan edilmelidir. Aksi halde emlak vergi değerine göre eksik bildirimin yapılması ileride vergi zıyaı cezasına sebebiyet verir. Ayrıca, eksik harç yatırılacağından dolayı tapu harcının eksik kısmı da cezalı olarak icbaren tahsil edilecektir.
7- Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman dairesi 'bağımsız bölüm' olarak adlandırılmaktadır. Binanın hangi bölümlerinin 'ortak alan', hangi bölümlerinin 'eklenti', hangi bölümlerinin 'bağımsız bölüm' olduğu; her bağımsız bölüme ne kadar 'arsa payı' düştüğü öğrenilmelidir.
8- Tapu sicil müdürlüğünde bulunan Yönetim planı incelenmeli, apartmanın ne için tahsis edildiği, kat maliklerinin hak ve borçları öğrenilmesi de faydalı olacaktır.
Ayrıca, taşınmazın yer aldığı belediyeden mülk ile ilgili olarak araştırmalar yapılabilir.
Tapu devir masrafları 2014!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com