Sektörel

Ev almak isteyenler dikkat! Konutta ortak kredi dönemi başladı! 

Kredi faizlerinin yüksek olması, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde durgunluğa neden oldu. Bankalar, gayrimenkul sektöründeki sıkıntıyı azaltmak ve vatandaşların konut sahibi olabilmesi için ‘ortak konut kredisi’ uygulaması başlattı.

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut kredisi faiz oranlarının artmasıyla beraber konut kredisi kullanımının zorlaşması, ‘ortak konut kredisi’ni de gündeme getirdi. Yeni bir konut sahibi olmak isteyenler ortak kredi ile artık daha kolay konut alımı yapabilecek. Söz konusu kredi en az 2 kişi en fazla 5 kişi ile alınabiliyor. Alınmış olan konut tapusu ortak kredi çeken kişilerin üzerine yapılıyor. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre söz konusu kredi taksitleri ise aynı oranda bölünerek, vatandaşlara yansıtılıyor. Konut kredisinin gayrimenkul sektörüne yeni bir hareket getirmesi, ve yatırım amaçlı konut alımını artırması da bekleniyor.

AİLE FERTLERİ DE YARARLANABİLİYOR

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto imzalı habere göre son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ortak konut kredisi ile birden çok kişi, birlikte kredi çekebiliyor. Tek başına konut yatırımı yapamayanlar ortak ödemeyle söz konusu bu borcun altına girmeyi tercih edebiliyor. Özellikle yatırım yapacak olan yurttaşlar yeni konut sahibi olma fırsatına sahip olabilecek. Bazı bankalar tarafından resmen açıklanan bu kredinin daha çok yatırım amaçlı kullanılacağı belirtiliyor. Aynı evde yaşayan birden fazla çok olan bireyler bu kampanyadan yararlanabiliyor. Kira yerine kendi konutlarını ödemelerinin dışında normal şartlarda istedikleri kredi miktarlarını alamayan kişiler kazançlarını birleştirip, daha yüksek meblağlarda kredi kullanarak istedikleri gayrimenkulleri alabilme fırsatını da yakalıyor.


YATIRIM AMAÇLI KULLANILIR

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ortak konut kredisini değerlendirdi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam Akçam açıklamasında "Ortak Konut Kredisi, minimum 2 maksimum 5 kişi ile kullanılabilecek. Bir kişi ödemezse diğer 4 kişi krediyi ödemek zorunda kalacak. Konuta erişimi kolaylaştıracak söz konusu bu hareket yatırım amaçlı kullanılacaktır diye tahmin ediyorum. Bana göre gayrimenkul fonu daha mantıklı. Gayrimenkul yatırım fonunda belirli bir pay alınıyor ve senelik  artışa göre pay veriliyor” diye konuştu.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam söz konusu bu sistemin sürdürülebilir olmayacağını düşündüğünü kaydederek, şöyle konuştu: “Barınma sorunu için daha kalıcı çözümler üretilmeli. Bu sistem tamamen yatırım amaçlı kullanılabilir. Kira geliri de krediyi kullananlar arasında bölüşülür. Eğer talep olmazsa kullanılabileceğini pek düşünmüyorum. Son olarak, kredi faiz oranlarının inmesi için firmalar kendi bünyesinde konut kredisi gibi kredi finansmanı temin etmeli.”

 

Merkez Bankası resmen açıkladı... Dolar 41 TL...

Aile Destek Ödemesi'nde büyük deprem resmen gelmişti. İşte yeni açıklama

Merkez Bankası'nda bile değil... Dolar 43 TL