Sektörel

Ev almak isteyenler dikkat! Sektör temsilcileri Kasım ayında konut kredisi faizlerinde düşüş bekliyor!

Emlak piyasasında yaşanan tablo TÜİK tarafından açıklanan Konut Satış İstatistiklerine de yansıdı. Son rapora göre, Türkiye genelinde konut satışları artsa da, mevcut tablo sektör temsilcileri tarafından şu an için yetersiz görülüyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos 2024 Konut Satış İstatistiklerini, Merkez Bankası da 'Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Açıklanan rakamlara göre ülke genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 9,9 artış göstererek,  134 bin 155 şeklinde oldu. Son rakamlara göre, hızlı nüfus artışının da etkisiyle nitelikli konutlara olan ihtiyaç da artıyor. Yalnızca mega kent  İstanbul’da niteliksiz yapı stoku olarak gösterilebilecek ortalama 3,8 milyon yapı bulunuyor. Ortaya çıkan bu verileri değerlendiren Konutder Başkanı Ramadan Kumova ise "Ağustos ayındaki yüzde 9,9’luk yükseliş sene sonu tahminlerimizi daha olumlu yorumlamak açısından yol gösterici oldu” dedi. Konut ihtiyacına bakıldığı zaman 700 bin sıfır konutun satılması gerektiğini de dile getiren Kumova, "Şu anki kredi ortamından kaynaklı olarak satışlar 380 bin seviyelerinde. Üreticiler maliyetleri üstlenerek satışlarını sürdürse de bu durum sürdürülebilir değil" diye konuştu.


2025 YÜKSELİŞ YILI 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut kredi faizinin yakın ve orta vadede düşmesiyle, konuta olan talebin hızla artacağını da kaydeden Kumova, "Kasım 2024 gibi konut kredi faiz oranlarında düşüş öngörüyoruz. İpotekli konut satışlarında tablonun tersine dönmesiyle birlikte satışlar artacaktır. Konut sektöründe 2025 yılında bir toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

NAKDİ OLAN İÇİN FIRSAT 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Hakan Şişik de açıklamasında elinde parası olan yatırımcının ve konut ihtiyacı olanların konuta yöneldiklerini dile getirerek şöyle konuştu: "Burada tüketicileri ikiye ayırıyoruz. Birincisi barınma ihtiyacı olanlar, kira vermek istemeyip kendi evinin  sahibi olmak isteyenler ikincisi yatırım olarak konutu düşünenler. Her iki gruba da baktığımızda  şu anda faizler oldukça yüksek seyrediyor. Her ne kadar bir nebze azalış olsa da yüzde 3’ün üzerinde bir faiz oranı var. Kredili konut satışı için olumsuz bir dönem fakat elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz."

SON ÇEYREK UYARISI

Açıklamasında son çeyreğe de dikkat çeken Şişik, şunları söyledi: “Elinde nakidi olanlara bazı indirimler  sağlanıyor. Faizlerin bir süre sonra düşerek,  konut fiyatlarının yükseleceğini artık herkes biliyor. Bu nedenle  de insanlar bu fırsat dönemini değerlendirmek istiyorlar. Aynı zamanda markalı konut projelerinin uyguladığı kampanyaları da gözden çıkarmamamız gerekli. Konut satışlarındaki bu ivmenin süreceğini düşünüyorum."


ARSA SATIŞLARI YÜKSELİŞTE

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek de açıklamasında “Son dönemlerde arsa satışlarında bir artış gözlemliyoruz. Yaşanan bu durum da konut sahibi olmakta zorlananların satın aldıkları arsalarda kendi yapılarını inşa etmek istediklerinin bir belirtisi. Çelik yapılar da tercih edilebiliyor. Çelik yapıların depreme karşı dayanıklı olmaları, hızlı inşa edilmeleri, sürdürülebilir olmaları gibi avantajları bunu cazip kılıyor" diye konuştu.

 

KİPTAŞ'tan yeni proje müjdesi! İBB, KİPTAŞ ve Kartal Belediyesi arasında ‘kentsel dönüşüm’ protokolü imzalandı!

Bakanlık düğmeye bastı! Gayrimenkulde gerçek değer üzerinden vergi alınacak!

1935 yılında Beylerbeyi'nde 1135 liradan satılık arsa!