Sektörel

Ev almak isteyenler krediye yöneldi!

Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, 1 Kasım seçimlerinden beri inşaat sektörünün durgunlaştığını söyledi. Akbıyık, ev almak isteyen vatandaşların krediye yöneldiğini belirtti.

Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, 1 Kasım seçimlerinden itibaren inşaat sektörünün durgunluk yaşadığını aktaran ev almak isteyen vatandaşların krediye yöneldiğinin altını çizerken “Kredisiz ev alan yok gibi” dedi. “Müteahhit havuzlu, asansörlü site yapacak ki para kazansın. Masrafı düşük, fiyatı daha yüksek oluyor” diyen Akbıyık, inşaat maliyetlerinin çok yüksek olması sebebi ile daire fiyatlarının da yükseldiğini kaydetti ve “Yapmak sorun değil satmak sorun” ifadesini kullandı.


YENİ UZATMA BEKLENMİYOR

1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ iki kez süre uzatılarak 30 Haziran 2017’ye ertelenmişti. İnşaat sektöründe yeni bir erteleme daha beklenirken Süleyman Akbıyık, yeni bir ertelemenin ufukta görünmediğini kaydetti. Akbıyık, “Dönüşüm yapan şirketler yüzde 25’i bulan ek emsali alabilmek için acele ediyordu. Ancak çok sayıda firma yetişememişti.Sürenin uzaması hem bizler hem de daire alma hayali kuranlar için iyi olmuştu.Ancak yeni bir uzatma beklemiyoruz” dedi.


1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen yönetmeliğe bir erteleme de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den gelmişti.


Yapılan ikinci erteleme ile birlikte 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen Yeni Tip İmar Yönetmeliğinin ikinci kez ertelenmesinin hem müteahhitlerin hem de daire almak isteyen vatandaşların yararına olduğunu kaydeden Süleyman Akbıyık, “Yönetmelik 30 Haziran 2017’ye ertelendi. Bu erteleme ile inşaat şirketleri yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan uygulamadan 6 ay süreyle daha faydalanıyor. Süre 30 Haziran 2017’de doluyor. İnşaat kesiminde yeni bir erteleme kararı beklentisi var ancak biz bir uzatma daha olacağı kanaatinde değiliz” dedi.


ERTELEME OLMASA İFLASLAR GELİRDİ

“Eğer bu erteleme gelmeseydi iflas eden şirket haberleri, yarım kalan kentsel dönüşüm projeleri olacaktı” diyen Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, Riskli Bina Sahipleri ile Yapı Müteahhitlerinin aralarında yaptıkları ‘Arsa Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmeleri’nin çoğunlukla 1 Haziran 2013 tarihinde yürürlükte olan ve “Haziran yüzde 25 Yönetmeliği” olarak adlandırılan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” olduğunu hatırlattı.


YENİ UZATMA BEKLENMİYOR

Akbıyık, “Mevcut riskli binaların imar haklarının tamamı kullanılmış olmasından dolayı Büyükşehir/Belediye İmar Yönetmeliği’ne göre yapılan söz konusu yönetmelik devreye girmiş ve özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde uygulanmaya başlamıştı. Sektörden gelen talepleri dikkate alarak Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 30 Haziran 2017 tarihine kadar yürürlükte kalmasını uygun gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçmiştir.Tekrar tekrar söylüyorum bizler yeni bir erteleme beklemiyoruz” şeklinde konuştu.


Deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Süleyman Akbıyık, “Deprem riskinin her gün daha fazla yaklaştığı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz bu günlerde; plan tadili yapmadan, inşaat emsal katsayısını artırmadan, devletimize yük olmadan riskli binaların dönüşmesine olanak sağlayan bu yönetmelik maddesinin geliştirilerek sürekli olması temennimizdir” ifadesini kullandı.


İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELDİ

İnşaat maliyetlerinin çok yüksek olduğunu hatırlatan KEMDER Başkanı Süleyman Akbıyık, “İnşaatı yapmak sorun değil, daireyi satmak sorun. İnşaat maliyetleri çok yüksek fiyata satılıyor. Bunun en büyük nedeni doların yükselmesidir. Demir fiyatları yükseldi. Dolar düşse demir fiyatları düşmüyor. İşçilik maliyeti ve SSK primleri çok yüksek. Müteahhitlerin belini büküyor, bizim için bir yıkım oluyor. İnsanlar şu anda Suriyeli çalıştırmaya başladı. Bizim işçilerimiz iş bulamaz oldu. Böylece işsizlik sıkıntısı ortaya çıkıyor” dedi.


BAŞKAN’DAN KEPEZ ÇAĞRISI

Kepez’de son derece kaliteli dairelerin Konyaaltı ve Muratpaşa’ya göre çok uygun fiyatlara satın alınabileceğini söyleyen Süleyman Akbıyık daire alacakları yada yatırım yapacakları Kepez’e çağırdı.KEMDER Başkanı Süleyman Akbıyık, tapu harçlarındaki indirimin sevindirici olduğunu ifade ederek, “Tapu harçlarında indirim yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre, tapu dairesinde satış işlemi sırasında beyan edilen değer üzerinden ’binde 20’ nispetinde alınan tapu harcı, ’binde 15’ olarak yeninden belirlendi. Bu indirim 30 Eylül 2017’ye kadar geçerli olacak. İnşaata devlet desteği sürüyor. Sektör temsilcilerinin uzun süredir beklediği bu kararın, daha önce yapılan KDV düzenlemesiyle birlikte konut fiyatlarında ciddi bir avantaj yaratacağı bekleniyor. Tapu harçları düştü. İndirim sektöre talebin artışı olarak yansıyacaktır” açıklamasında bulundu.


SEKTÖRDE DURGUNLUK YAŞANIYOR

İnşaat sektörünün durgunluk yaşadığını aktaran Süleyman Akbıyık, “Şu anda vatandaş krediye yönelmiş durumda. Kredisiz ev alan sayısı azdır. Bankaların da faizleri düşürmesi lazım. Şu anda alım gücü epey az” dedi. Müteahhitlerin 3-5 katlı bina yapmakla para kazanamadığının altını çizen Akbıyık, “Müteahhit havuzlu, asansörlü site yapacak ki para kazansın. Masrafı düşük, fiyatı daha yüksek oluyor. Vatandaş siteden ev almak istiyor. Ev alırken havuzu olsun kreşi olsun spor alanları olsun istiyor” dedi.



Antalya Hilal