Sektörel

Ev arayanlara kötü haber! Konut kiraları asgari ücretle yarışıyor!

Egenin incisi İzmir'de emlak fiyatlarıyla dünyanın en pahalı kentlerinden oldu. Bayraklı, Konak, Karşıyaka ve Balçova'da konut kiraları 3500 TL'ye kadar yükseldi. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kredilerinin el yaktığı, artık konut almanın hayal olduğu kriz ortamında piyasalardaki durgunluk da dikkat çekiyor

Üst üste gelen zamlar emlak ve inşaat sektörünü de olumsuz olarak etkiledi. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kredilerinin el yaktığı, artık konut almanın hayal olduğu kriz ortamında piyasalardaki durgunluk da dikkat çekiyor. 

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, dünya genelinde konut fiyatlarının en çok arttığı ikinci şehir olan İzmir’de tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, daha sonra gelen deprem ve son olarak da ekonomik kriz sebebiyle fiyatlar zirve yaptı. Şehir merkezinde konut kiraları, asgari ücretle yarışırken artık şehir merkezine yakın 2 bin 500-3 bin TL'nin altına kiralık konut da bulunamıyor. 

Peki İzmir'in hangi ilçesinde kiralar ne kadar? İşte merak edilen o sorunun yanıtı

KİRALAR YÜKSELİYOR


Cumhuriyet'ten Erman Şentürk'ün haberine göre, Konak, Balçova, Karşıyaka,  Bayraklı gibi merkezdeki ilçelerde doğalgazlı, 3 oda 1 salon  büyüklüğünde apartman dairelerinde kiralar 2 bin TL seviyesinden 3 bin 500 TL'ye çıktı. Yine resmi olarak açıklanan resmi rakamlara göre, ortalama kiralık ev fiyatlarının daha uygun olduğu ve genellikle üniversite öğrencileri tarafından tercih edilen Bornova'da Atatürk Mahallesi, Doğanlar, Kızılay Mahallesi gibi yerlerde 1 oda 1 salon ve 2 oda 1 salon dairelerde bu rakamlar 1800-1900 TL'den başlangıç gösteriyor. Merkez ilçelerde daha çok Eşrefpaşa, Kadifekale, Soğukkuyu gibi semtlerde 1600-1700 TL'ye konut kiralanabiliyor. Kent merkezine, hastane, okul  ve işyerlerine daha uzak, ulaşım imkânları diğer semtlere göre daha sınırlı olan bu bölgelerde kiralanan konutlarda en az 20 senelik ve 50-60 metrekare büyüklüğündeyken çoğunluğunda da doğalgaz bulunmuyor.

İzmir'de lüks konutlar ve rezidanslarda da kira tutarları 20-30 bin TL'lere kadar yükseliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süresince büyük rağbet gören ve emlak fiyatlarının yaşanan yoğunluk sonrasında katlanarak arttığı yazlık ilçelerde fiyatlar oldukça yüksek. 

Egenin incisi İzmir’in gözde turizm beldeleri arasında yer alan ve İstanbul’dan gelen ziyaretçileri ağırlayan Çeşme’de en düşük yazlık kiraları 25-30 bin TL'den başlangıç gösterirken, yine en düşük satılık yazlık fiyatlarının da 2 milyon TL seviyelerine yükseldiği gözleniyor. Urla'da ise son dönemde yaşanan kriz nedeniyle ortalama iki kat yükselen konut fiyatları 1 milyon 600 bin TL'ye kadar yükseldi.

Peki sektör temsilcileri konuyla ilgili neler dedi? İşte o açıklamalar...

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bornova, Bayraklı, Karşıyaka’da emlak fiyatları artışa geçti. Depremde evi yıkılan biri 400 bin liraya ev labilecekken bu rakam bir anda 800 binlere, bir milyon liralara çıktı. Bunların hepsi bir yana, son dönemde dövizdeki artış başta olmak üzere, piyasalardaki ekonomik kriz, inşaat maliyetlerinin yükselmesi fiyatların bugünkü seviyelere kadar çıkmasına yol açtı. İzmir’de son dönemde hem kiralık konutlarda, hem de satılık konutlarda, hem de işyerlerinde çok ciddi bir fiyat artışı söz konusu. İzmir şu anda dünyada konut fiyatlarındaki artışta Kanada’daki bir kentin ardından dünyada ikinci sırada. İstanbul ve Ankara’yı da geçmiş durumdayız.” dedi.

KONUTTA BÜYÜK ARTIŞ

Dünyada son bir senede konut fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 şehir arasında bulunan İzmir, 55 ülke ve 150 kenti kapsayan Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi araştırmasında da öne çıktı. Hazırlanan rapora göre, son bir senede konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin zirvesinde yüzde 30.8 ile Kanada’nın Halifax şehri bulunuyor. Yine resmi olarak açıklanan rakamlara göre, İzmir ile Güney Kore’nin başkenti Seul yüzde 30 artış ile ikinci sırayı paylaştı. ABD’nin Phoenix kenti yüzde 29.3 ile dördüncü sırada yer alırken, Rusya’nın başkenti Moskova’da ise konut fiyatları son bir yılda yüzde 28.8 artış gösterdi.

Türkiye konutun en fazla değerlendiği ülkeler sıralamasında lider oldu!

Yazlık ev arayanlar dikkat! Fiyatlar cep yakıyor! Kiralamalar Euro ile yapılıyor...

Günlük kiralık evlerde fiyatlar yüzde 50 arttı! 20 bin konut günlük kiralamada!