30 / 04 / 2024

Ev beyannamesi internetten nasıl verilir?

Ev beyannamesi internetten nasıl verilir?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için beyanname verilerek kira vergisi ödeniyor. Peki, ev beyannamesi internetten nasıl verilir?



Ev beyannamesi internetten nasıl verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira vergisi ödeniyor.


Vergi, istisna sınırını aşan gelirler için beyanname verilerek ödeniyor. Vergi senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gereken vergi, Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Beyanname vergi dairesinden verilebiliyor. Ayrıca, ev beyannamesi internet üzerinden de verilebiliyor.


Önceden hazırlanmış kira beyanname sisremi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sisteme deniyor.Peki, ev beyannamesi internetten nasıl verilir? 


İnternet üzerinden beyanname vermek isteyenlerin “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne giriş yapmaları gerekiyor.


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilir.



GMSİ beyannamelerinin ikametgahta alınması hizmeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön