29 / 04 / 2024

Ev beyannamesi nereye verilir?

Ev beyannamesi nereye verilir?

2014 yılı içerisinde evini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki vergi için ev beyannamesi nereye verilir?



Ev beyannamesi nereye verilir?

2014 yılı içerisinde evini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Ev kira gelir vergisini, evi kiraya veren kimseler ödüyor. Verginin mükellefi "kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları" şeklinde tanımlanıyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor. 


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyordu. Ancak yapılan açıklama ile beyanname verme süresinin 31 Mart'a uzatıldığı belirtildi. Peki, ev beyannamesi nereye verilir?


Kira geliri için ev beyannamesi, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor.  Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Ayrıca, vergi beyannamesi internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


GMSİ beyannamelerinin ikametgahta alınması hizmeti!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön