29 / 04 / 2024

Ev bulamayan Suriyeli mülteciler dükkan kiralıyorlar!

Ev bulamayan Suriyeli mülteciler dükkan kiralıyorlar!

İstanbul'da sayıları 50 bini geçen Suriyeli mülteciler, havaların soğuması üzerine barınmak için son çareyi dükkânları kiralamakta buldu. Suriyeli mülteciler ev kiralarının fazla olmasından dolayı dükkan kiralıyorlar..



İstanbul'da sayıları 50 bini geçen Suriyeli mülteciler, havaların soğuması üzerine barınmak için son çareyi dükkânları kiralamakta bulmuş. Yenibosna'da yaklaşık 60 metrekarelik bir dükkâna sığan 18 kişilik Hıdır ailesi, bunlardan biri. 4 ay önce Türkiye'ye gelen ve bir süre Yenibosna Zafer Mahallesi'ndeki parkta yaşayan aile, daha sonra bir emlak dükkânına yerleşmek zorunda kalır. Halep'te maddi durumlarının oldukça iyi olduğunu söyleyen aileyi, şimdi 400 TL kira verdikleri dükkânda karton toplayarak para kazanan baba geçindiriyor. İki gelini ve 14 çocukla burada yaşamaya mecbur kaldıklarını söyleyen anne Naime Hıdır, "Suriye'deki iç savaştan kaçarken sadece üstümüzdeki kıyafetlerle geldik. Burada haftalarca parkta yattık. Suriyeli olduğumuz için bize ev vermediler. Daha sonra bu dükkânı tuttuk." diyor. Dükkânın camlarını gazete kâğıdıyla kapatan aile, banyo ve mutfak olmadığı için zorluk çekiyor. Ailedeki gelinlerden biri ise 5 aylık hamile. Hastaneye gittikleri zaman mülteci oldukları için geri çevrildiklerini söyleyen Kudret Hıdır, "Karnımdaki çocuğu nasıl doğururum hiç bilmiyorum." ifadelerini kullanıyor. 


EŞYALARINI ÇÖPTEN TOPLADILAR 


Ev bulamadıkları için dükkân kiralamak zorunda kalan bir başka Suriyeli aile ise Davut ailesi. Suriye Kamışlı'da evlerine düşen füzeden sonra 3 kız çocuğu sahibi olan baba Ali Davut, çocuklannı Türkiye'ye gönderir. İzmir'de mevsimlik işçi olarak çalıştıktan sonra İstanbul'a gelen aileye kinişe evini vermek istemez. 

Bir süre sokakta kalan aile, daha önce internet kafe olarak kullanılan bir dükkâna yerleşmek zorunda kalır. 750 TL kira veren aile, eşyalarını da çöpten toplamış. 


Aileyi şimdi tekstilde çalışan iki çocukları geçindiriyor. Banyo ve mutfağın olmadığı dükkânda büyük zorluk çektiklerini dile getiren baba Ali Davut, "Bir kıyafetimizi bile yıkayamıyoruz. Duş alamıyoruz. 

Oğlum işyerinde kalan ekmekleri getiriyor. Bir de komşular bize yemek veriyor. 

Suriye'de çok zengindim. Bu hallere düşeceğim hiç aklıma gelmezdi." diyor. 

Suriyeli ailelere mal sahiplerinin ev vermediğini ifade eden emlakçı Erhan Etnik ise durumu şu sözlerle özetliyor: "Geçen kiraya bir dükkân verdik. 3 aile, 15 kişi kalıyor. Kira ödemeye çalışıyorlar, aksatmıyorlar ama çok yüksek meblağa kiraya verenler, fırsattan istifade edenler var." 


Zaman


Geri Dön