28 / 04 / 2024

Ev emlak vergisi ne zaman ödenir?

Ev emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki emlak vergisi dahilinde ev için ne kadar vergi ödenir? Ev emlak vergisi ne zaman ödenir?



Ev emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Örneğin ev, arsa ve bina gibi gayrimenkul sahiplerinin herhangi bir muafiyetleri söz konusu olmaması halinde vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, sahip olunan gayrimenkulün türüne ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değişkenlik gösteriyor. Peki ev emlak vergisi ne kadar? Ev emlak vergisi ne zaman ödenir?


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi taksit ödeme tarihleri şu şekilde:

1. taksit ödemeleri: Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

2. taksit ödemeleri: Kasım ayı.


Buna göre Mart ayı itibarıyla ev emlak vergisi için ilk taksit ödemelerinin yapılması gerekiyor. İlk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta son buluyor.


Emlak vergi borcu, rayiç bedel üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergi oranları gayrimenkulün türüne ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değişiyor. 2014 yılına ait emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi ödememek mümkün mü?


Geri Dön